KR Tempo

7–10 Ιουλίου στο Ξυλόκαστρο το «Φεστιβάλ Αριστοναύτες». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ένα νέο, πρωτότυπο, πολυθεματικό φεστιβάλ διεξάγεται από 7 έως 10 Ιουλίου, στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες εντάσσεται δυναμικά στον χάρτη των περιφερειακών φεστιβάλ της χώρας, χάρη στις καινοτόμες δράσεις του, που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, συναυλίες, εκθέσεις, περφόρμανς, δράσεις δικτύωσης και προβολές.

Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. Ηλίας Κατσούλης και τη δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Το όνομα του Φεστιβάλ επιλέχθηκε ως μία δημιουργική συνομιλία με το ομώνυμο, ακμάζον λιμάνι της αρχαίας Πελλήνης, στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Η ισχυρή πολεμική και ναυτική δύναμη της Πελλήνης και η σημασία του λιμανιού αναφέρεται και στο Θουκυδίδη, ενώ λέγεται πως το λιμάνι των Αριστοναυτών αποτέλεσε ορμητήριο της Αργοναυτικής Εκστατείας.

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες θα έχει ετήσιο χαρακτήρα και για την φετινή, πρώτη του χρονιά θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες από 7 έως 10 Ιουλίου 2022. Οι δράσεις του Φεστιβάλ συνδυάζουν δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης σε ένα πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων, με θεματικούς άξονες την αειφορία, την τέχνη και τη συνύπαρξη.

Βασικός άξονας του Φεστιβάλ Αριστοναύτες είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, για τους κατοίκους της οποίας έχουν σχεδιαστεί ειδικά βιωματικά εργαστήρια. Με την ίδια λογική, οι δράσεις αγκαλιάζουν όλο το εύρος του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, φτάνοντας από τα παραλιακά έως τα ορεινά σημεία του και αναδεικνύοντας με τρόπο μοναδικό τα σημαντικά τοπόσημα της περιοχής, όπως και την αρχιτεκτονική, φυσική και ιστορική μοναδικότητά της. Έτσι, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ξεπερνά τα τοπικά όρια και προσκαλεί τον επισκέπτη να δει την περιοχή με καινούργιο βλέμμα και να βιώσει νέες εμπειρίες.

Ικανοποιημένος ο Δήμαρχος

«Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης επενδύει συνειδητά σε καινοτόμες εξωστρεφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής μας, αλλά και  συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας του τόπου μας» τονίζει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος. Το νέο Φεστιβάλ, τονίζει, αντλεί την ονομασία του από το ομώνυμο ακμάζον λιμάνι της αρχαίας Πελλήνης «και αποτελεί το πρώτο βήμα προβολής μιας σημαντικής ιστορικής περιοχής του Δήμου μας, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό».

Με την διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο συνδυάζει δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης, ο Δήμος Ξυλοκάστρου στοχεύει να πετύχει την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων σε βιωματικές δράσεις, αλλά και να αναδείξουμε μέσα από θεματικές εκδηλώσεις σημαντικά τοπόσημα της περιοχής στους επισκέπτες. «Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης αξιοποιώντας δυναμικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα τοπικά όρια, φιλοδοξεί να ανανεώσει το στίγμα της περιοχής στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της χώρας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία» καταλήγει ο Βλάσης Τσιώτος.

Ποικιλία εκδηλώσεων

«Πρόκειται για ένα νέο Φεστιβάλ που εγκολπώνει και προωθεί ποικίλες μορφές τέχνης ενώ συνάμα έρχεται να αναδείξει σημαντικά τοπόσημα της περιοχής μας» υπογραμμίζει από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελίνα Μενούνου. Αναφέρει πως εκτός από τις συναυλίες, τις εκθέσεις, τις προβολές animation, τα εργαστήρια, φιλοξενούνται και πρωτότυπες δημιουργικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για παιδιά, νέους και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που θα πραγματοποιηθούν σε σημεία μοναδικής ομορφιάς.

Εδραίωση στον τόπο μας

Το Ν.Π.Δ.Δ. «Ηλίας Κατσούλης» συμμετέχει στην διοργάνωση, θέλοντας, όπως σημειώνει ο πρόεδρός του Γιάννης Σκέρος, «να προσφέρει καινοτόμα πολιτιστικά δρώμενα σας καλωσορίζει στο πολυθεματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ, ένα γεγονός που απλώνεται σε όλο το Δήμο και στοχεύει να προκαλέσει πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας ετήσιας δράσης ανάπτυξης που συνδέει τους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού & της ποιότητας ζωής της περιοχής».

Με δύο μουσικές συναυλίες, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικό εργαστήριο και μια εικαστική έκθεση, συνεχίζει ο κ. Σκέρος, «στοχεύουμε στην πυροδότηση του ενδιαφέροντος τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών της. Ελπίζουμε στη θετική ανταπόκριση του κοινού και στην εδραίωση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

  • 7 Ιουλίου. Λυρική βραδιά με αποσπάσματα από όπερα και οπερέτα στην Πλατεία Αγίου Βλασίου – Ξυλόκαστρο, με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο, Αρτέμιδα Μπόγρη. Μαζί της η εξαιρετική σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη και ο διακεκριμένος πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης.
  • 7-10 Ιουλίου. Εικαστική έκθεση στην οικία Σικελιανού στη Συκιά, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, σε συνεργασία με τη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
  • 8 & 9 Ιουλίου. Παρουσίαση performance στην οικία Σικελιανού, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
  • 8 & 9 Ιουλίου. Festivals Lab στο ξενοδοχείο Sikyon Coast Hotel And Resort στη Συκιά, συνάντηση εργασίας φορέων από φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς από όλη τη χώρα. Φετινό θέμα εργασίας είναι οι μετασχηματισμοί που προέκυψαν στο πολιτιστικό πεδίο με την πανδημία και η πολιτιστική δράση στη μετα-covid εποχή.
  • 9 & 10 Ιουλίου. Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Ψηφιακών Τεχνών για παιδιά, με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία, στη Συκιά και στο Δερβένι. Τα εργαστήρια θα καταλήξουν στη δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Εκπαιδεύτρια: Έλενα Παυλάκη.
  • 8 & 9 Ιουλίου. Φυσιολατρικό Εργαστήριο για παππούδες και εγγόνια, στο Ρέμα των Μύλων, στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και στο αστικό δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προώθηση της ανακύκλωσης. Εκπαιδεύτρια: Μαρία Λουκία Μητράκου.
  • 9 & 10 Ιουλίου. Προβολές ταινιών animation από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros, σε Δερβένι και Ξυλόκαστρο. Οι πολυβραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονες ταινίες του Animasyros KIDS και η ταινία Καλάμιτι- το κορίτσι συμφορά (Calamity, une enfance de Martha Jane Canary) που απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά, έρχονται σε πρώτη προβολή για το ευρύ κοινό.
  • 9 Ιουλίου. Μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Ξυλόκαστρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο