Περιφέρεια

Στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ράσμουσεν

Την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, επισκέφθηκε τριμελές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τον Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κλιμάκιο είχε ευρεία συνεργασία με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, άλλους παράγοντες, όπως και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, με αντικείμενο τη νέα προγραμματική περίοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2021 – 2027. Ο περιφερειάρχης, ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής συνάντησης, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, αναφέρθηκε στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 και στους άξονές του, καθώς και στον σχεδιασμό που έχει γίνει από πλευράς της Περιφέρειας.

Από την πλευρά του, ο Κ. Ράσμουσεν παίρνοντας τον λόγο μίλησε επαινετικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις επιδόσεις της, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι και το μέλλον προοιωνίζεται εξαιρετικό. Οπως παρατήρησε ο Ευρωπαίος αξιωμαστούχος, οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο νέο ΠΕΠ θα γίνουν μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και θα υπάρξει και η τελική απόφαση ως προς το εν λόγω πρόγραμμα και τους άξονές του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει μέσα από το νέο ΠΕΠ να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για την διαχείριση των υδατικών πόρων, προσθέτοντας παράλληλα ότι σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να κατευθυνθεί στην επεξεργασία των λυμάτων σε περιοχές με σχετικά μικρό πληθυσμό αλλά και στην διαχείριση της λυματολάσπης -για την οποία έχουν γίνει ελάχιστα μέχρι τώρα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν θα διατεθούν πιστώσεις για σύμμεικτα απορρίμματα, καθώς υπάρχουν άλλα προγράμματα για τον τομέα αυτόν, ενώ συνέστησε στην Περιφέρεια να έχει συνεργασία με την ειδική ομάδα Jaspers, ως σύμβουλο.

Θετικά αναφέρθηκε ο κ. Ράσμουσεν στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να δημιουργήσει την «Μοριάς» Α.Ε. επισημαίνοντας την αναγκαία συνεργασία των διαρθρωτικών ταμείων με τον εν λόγω αυτοδιοικητικό αναπτυξιακό οργανισμό και προσθέτοντας ότι υπάρχει δυνατότητα να του διατεθεί δωρεάν τεχνική βοήθεια. Τέλος, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) δήλωσε ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός τους από τις 6 που έχουν προταθεί, ενώ γνωστοποίησε ότι περιορισμένες θα είναι στο νέο ΠΕΠ και οι πιστώσεις για τον πολιτισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο