KR Tempo

Ο Κ. Παππής παρουσιάζει στην Κόρινθο το βιβλίο του «Φωταγωγός»

Ο Σύλλογος Σικυωνίων Πολιτών σε συνεργασία με την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων παρουσιάζουν το βιβλίο του Κώστα Παππή, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τίτλο: «Φωταγωγός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ενύπνιο».

Η παρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ξεκινώντας στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης» (Δαμασκηνού 57). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η νομικός Μαρία Γεωργιάδη, η Δρ. Ευτυχία Λεοντίδου, Μαιευτήρ Γυναικολόγος, συγγραφέας, και ο Δρ. Γιάννης Μπάρτζης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κυριακή Μαυραγάνη, Πρόεδρος του Συλλόγου Σικυωνίων Πολιτών.

Ο Κώστας Παππής γεννήθηκε στο Κιάτο, όπου πέρασε τα παιδικά, εφηβικά και πρώτα νεανικά του χρόνια. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Δίπλωμα Σχολής Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) και στο Polytechnic of Central London (Diploma in Management Studies). Έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και στην συνέχεια, στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά. 

Έχει σημαντικό επιστημονικό έργο, ερευνητικό, δημοσιευμένο σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων και διδακτικό, δημοσιευμένο στην Ελλάδα. Στον χώρο της λογοτεχνίας, είναι συγγραφέας των βιβλίων «Οι ψυχές των τόπων-Οδοιπορικό σε μιαν άλλη Κορινθία» (ταξιδιωτική λογοτεχνία, 2019), «Τ’ αγκάθι του Χριστού» (διηγήματα, 2019), και «Το μυστικό της ξέρας» (νουβέλα, 2021), όλα σε Εκδόσεις Βασδέκη. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Πολιτεία Σικυωνίων και δημοσιεύει κείμενα λογοτεχνίας, μεταξύ άλλων, στο blog του costaspappis.blogspot.com

Το βιβλίο

Στην συλλογή διηγημάτων του ο συγγραφέας δανείζεται τον τίτλο από το ομότιτλο πρώτο – και μεγαλύτερο – διήγημα της συλλογής: Φωταγωγός, η οδός που οδηγεί στο φως, έξω από την φυλακή μιας ζωής μόνο για την επιβίωση, σ’ ένα γραφείο όπου δεν εισχωρεί αχτίδα του ήλιου. Στ’ άλλα διηγήματα, μπαίνει στην τάξη αποφασισμένος να κερδίσει τις καρδιές των παιδιών μ’ ένα αλλιώτικο πρώτο μάθημα· ξεθάβει στο οστεοφυλάκιο του χωριού του μια εικόνα που τον στοιχειώνει από τα χρόνια τα παιδικά· σε μιαν αρχαία φρυκτωρία μοιράζει τα τελευταία τσιγάρα του μάρκας Σαντέ με το φάντασμα του συμπατριώτη του Σικυώνιου Ασκληπιάδη· ακολουθεί δυο γυναίκες του έρανου αγάπης ώσπου ένα πρεζόνι και το βλέμμα του παπά της ενορίας τούς κόβουν την όρεξη γι’ άλλες αγαθοεργίες· βλέπει τον Τριαντάφυλλο τον ψαρά να παίρνει ανέλπιστα την τελευταία στιγμή θέση κάτω από τα γκολπόστ και να χαρίζει την νίκη στην ομάδα του· λαχταράει τα παιδιά των άλλων, που αυτός δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε ν’ αποκτήσει, αλλά μετέωρο θα μείνει το ερώτημα «να ’χεις παιδιά;»· στο άδειο σπίτι ονειρεύεται κόσμο και την γυναίκα του να φοράει φόρεμα βυσσινί, του πένθους· ακολουθεί το καραβάνι των προσφύγων στον δεύτερο, οριστικό ξεσπιτωμό τους· και βγαίνει μεσάνυχτα, μέσα στ’ αγιάζι του Δεκέμβρη, ν’ ανταμώσει στον ουρανό την θεία φάτνη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο