KR Tempo

Ξεκινά αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η διεξαγωγή του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου Κορινθίας «ΓΕΦΥΡΕΣ», θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, το οποίο ξεκινά αύριο Τεταρτη, 8 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη του Δήμου Κορινθίων και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού CineArt με καλλιτεχνική διευθύντρια την παραγωγό,  σκηνοθέτρια και διοργανώτρια εκδηλώσεων μεγάλου βεληνεκούς, Πέτρα Τερζή. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους πρόσφατης παραγωγής για το κοινό και τα σχολεία. Οι κατηγορίες ταινιών είναι παγκόσμιος κινηματογράφος, μαθητικός κινηματογράφος, μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια και τεκμηρίωση.

Επιπλέον των προβολών στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

α. H Dance Team Chalkias συμμετέχει στις τελετές έναρξης (8/11) και λήξης (12/11), στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

β.  Στην έναρξη, (8/11), θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής για τον κινηματογράφο σε συνεργασία με το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» και τον Σύλλογο Γυναικών Αγίων Θεοδώρων.

γ. Η έναρξη των προβολών θα γίνει με κονσέρτο από τους Αυστραλούς βιρτουόζους μουσικούς Alexandra (Allie) Osborne στο βιολί και Romano Crivic στο πιάνο, συνθέτη της μουσικής της ταινίας «The Last Violin» της Carla Thackrah. H Allie θα παίξει με το βιολί που κατασκευάζει ο μετανάστης Χαράλαμπος Βατιλιώτης στην ταινία, ο οποίος θεωρειται ο καλύτερος κατασκευαστής βιολιού στην Αυστραλία.

δ. Ημερίδα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την ηθική τεχνητή νοημοσύνη σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Writers Capital Foundation, τις εκδόσεις – Περιοδικό Writers International Edition – The Online Magazine & Publishing House, τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Ισοκράτης». Θα παραστεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

ε. Μαθητικός διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους για θέματα που απασχολούν τους έφηβους σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα παρακολουθήσουν 500 μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Κορινθίας.

στ. Το καθιερωμένο κινηματογραφικό εργαστήρι Πήγασος στο Φεστιβάλ «ΓΕΦΥΡΕΣ» απευθύνεται σε εφήβους κι ενήλικους που θέλουν να αποκτήσουν την εμπειρία της παραγωγής μιας κινηματογραφικής ταινίας κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Φέτος θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι Κινουμένων Σχεδίων σε συνεργασία με την Σχολή Global Arts με τους καθηγητές Παρασκευή Κουτάλου και Σταμάτη Κανελλόπουλο.

ζ. Masterclass in Digital Video Production: Ο Δρ Αλέξης Χαβιάρας θα εξηγήσει πως σχεδιάστηκαν τα σκηνικά και οι χαρακτήρες στην προλυβραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων Αγρινούι.

η. Στη τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί συναυλία soundtracks με τη Νεανική Ορχήστρα-Kaloy Youth Orchestra υπό τη μουσική διεύθυνση του Παναγιώτη Θεοδοσίου, σε συνεργασία με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου.

θ. Tαινία τελετής λήξης: ΙΜΑΝ,σε σκηνοθεσία Κυριάκου Τοφαρίδη και Κόριννας Αβρααμίδου. Έκανε πρεμιέρα στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι έχει αποσπάσει μέχρι τώρα 13 διεθνή βραβεία. Περίληψη: Ο Αμπντάλλα, ένας Άραβας μουσουλμάνος πολιτικός μηχανικός, πρέπει να πάρει την ευθύνη για την κατάρρευση ενός οικισμού που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων. Η Ιμάν κι η Λεϊλά ριζοσπαστικοποιούνται και φτάνουν στην Κύπρο σε μια μυστική αποστολή. Η Μισιέλ, μια μοναχική έφηβη, ερωτεύεται τον Άγγελο, έναν αυταρχικό νεαρό με ρατσιστικά πιστεύω. Τρεις ιστορίες ξεδιπλώνονται παράλληλα, με ήρωες που αναζητούν τη λύτρωση από το παρελθόν, από τις ενοχές και από τη μοναξιά τους.

Οι «γέφυρες» και η σημασία τους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και πρωτοτυπεί με τη δημιουργία θεματικής κατηγορίας ταινιών με θέμα τις «ΓΕΦΥΡΕΣ». Η λέξη Γέφυρες έχει διπλή σημασία. Αρχικά προβάλλοντας την αξία της τέχνης και συγκεκριμένα της έβδομης τέχνης, ως ένα μέσο που φέρνει τους ανθρώπους όλου του κόσμου πιο κοντά, γεφυρώνοντας κάθε διαφορά και απόσταση, και στη συνέχεια αναφέρεται στην σύνδεση και συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και διεθνή φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου κ.ά.

Στην Κριτική επιτροπή σε διαφορετικές κατηγορίες συμμετέχουν η Μαίρη Βιδάλη, ο Αργύρης Θέος, ο Αλέξης Χαβιάρας, ο Στάθης Ρέππας, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Κανναβός, ο George F. Roberson, η Bejay Browne και ο Βιβέκ Σινγκάνια.

Το βραβείο «Πήγασος»

Ο Πήγασος, σύμβολο της πόλης της Κορίνθου σήμερα, στην αρχαιότητα θεωρήθηκε το άλογο των Μουσών που ιππεύουν οι ποιητές και πετάνε ψηλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Για αυτό το λόγο το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ «ΓΕΦΥΡΕΣ», ο «ΧΡΥΣΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» απονέμεται σε ταινία που διακρίνεται από τη VIP διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από επίσημη επιλογή ταινιών μεγάλου μήκους, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που θα «ταξιδέψουν» και θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ, προβάλλοντάς την Ελληνική διοργάνωση και μετά το πέρας του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ απονέμει επίσης τα ακόλουθα ειδικά βραβεία:

«Νόστιμον Ήμαρ» σε ταινία σκηνοθέτη/παραγωγού της διασποράς.

Τεχνικό Βραβείο Φωτογραφίας ή Σχεδιασμού Παραγωγής “Φαίδων Παπαμιχαήλ” τιμώντας τον πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ και τον γιο του με το ίδιο ονοματεπώνυμο, διακεκριμένο Διευθυντή Φωτογραφίας και σύμβουλο του Φεστιβάλ «ΓΕΦΥΡΕΣ».

Βραβείο Υποκριτικής “Κατερίνα Χέλμη” σε γυναικείο ρόλο ταινίας μεγάλου μήκους τιμώντας την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό που διετέλεσε κι αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ.

«Εμείς Μπορούμε» σε ταινία που αφορά άτομα με ειδικές ικανότητες. Στη κατηγορία αυτή θα προβληθεί η κωμωδία “Η Ζωγραφιά του Θεού” με την Νανά Τζαβάρα και τον Ιάκωβο Μυλωνά.

Πιστοποίηση και στόχοι

Το Φεστιβάλ «ΓΕΦΥΡΕΣ» έχει διακριθεί και το 2023 με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label, με το σήμα αυτό να αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας αξιοσημείωτων φεστιβάλ τέχνης, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη προσφορά στο πεδίο των τεχνών, τη συμβολή στην τοπική κοινότητα και το ανοιχτό διεθνές προφίλ τους. H πιστοποίηση απονέμεται ύστερα από έλεγχο διεθνών εμπειρογνωμόνων στα φεστιβάλ που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθιερώνει την πόλη της Κορίνθου, στην 14η χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ ΓΕΦΥΡΕΣ,  ως την πόλη που μπορεί να χρησιμοποιεί το CITY BRAND  «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου ΓΕΦΥΡΕΣ», καθώς είναι η πόλη που κατ’ επανάληψη φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου, με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή της πόλης πανελληνίως και στο εξωτερικό.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις διαρκούν όλο τον χρόνο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Την περίοδο 12-16 Ιουνίου 2024 προγραμματίζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λουτρακίου ΓΕΦΥΡΕΣ στους θερινούς κινηματογράφους Ηλέκτρα και Γαλαξίας.

Την περίοδο Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί για έβδομη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου ΓΕΦΥΡΕΣ με ιστορικές ταινίες κι αφιέρωμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου Κορινθίας “ΓΕΦΥΡΕΣ” στοχεύει με την πάροδο των χρόνων:

α) στην προώθηση και στήριξη Ελλήνων νέων σκηνοθετών, συγγραφέων και καλλιτεχνών,

β) στη δημιουργία ενός σημαντικού ετήσιου ραντεβού συνάντησης Ελλήνων και διεθνών κινηματογραφιστών, σινεφίλ, της τοπικής κοινωνίας και άλλων πολιτιστικών φορέων, διάρκειας μιας εβδομάδας στην Κόρινθο,

γ) στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου “ΓΕΦΥΡΕΣ” ως ένα νέο κινηματογραφικό ταξιδιωτικό προορισμό,

δ) στη μετατροπή της περιοχής της φιλοξενίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου “ΓΕΦΥΡΕΣ” σε περιφερειακό πολιτιστικό κι εκπαιδευτικό κέντρο κι ένα σημαντικό χώρο τουριστικής προβολής της Ελλάδος,

ε) στην προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στη Κορινθία,

στ) στην ανάπτυξη του εγχώριου τουρισμού και

ζ) στην προώθηση του Eλληνικού πολιτισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο