ΚορινθίαΠολιτική

Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους προτρέπει τους αγρότες της Κορινθίας το ΚΚΕ

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί με την φετινή παραγωγή και διάθεση του σταφυλιού στην Κορινθία, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ στο νομό μας.

«Εν μέσω τρύγου οι βιοπαλαιστές αμπελουργοί του νομού μας βρίσκονται στις συμπληγάδες των ζημιών, των εμπορικών ανταγωνισμών και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή. «Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι οι αγρότες και ο μόχθος τους παραμένουν απροστάτευτοι από καιρικά φαινόμενα, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής και τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ» συνεχίζει.

Η Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει το διαχρονικό, όπως παρατηρεί, «πρόβλημα των απαράδεκτων χαμηλών τιμών παραγωγού για την Κορινθιακή σταφίδα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής (ΚΑΠ) της ΕΕ, που και τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν εξασφάλιζε στους βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγούς αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά ούτε καν κάλυπτε τα έξοδα παραγωγής, φέτος οξύνθηκε λόγω του προβλήματος εξαγωγής εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της τιμής στη διεθνή αγορά». Παρατηρεί ακόμα πως «ο ανταγωνισμός για μεγαλύτερο κέρδος, μεταξύ των μεταποιητών – χονδρεμπόρων δημιούργησε «απόθεμα» από την προηγούμενη χρονιά, που σε αυτό προστέθηκε η φετινή μειωμένη παραγωγή».

Ευθύνες και δράση

Το ΚΚΕ επιρρίπτει την ευθύνη, διαχρονική, όπως τονίζει, σε όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς και στους εκλεγμένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η πολιτική τους στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ ουσιαστικά ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών».

Η Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους αμπελοκαλλιεργητές του νομού «να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας την ολοκληρωτική καταστροφή τους, ούτε να εμπιστευτούν τους «σωτήρες» που κόβουν βόλτες στα χωριά μοιράζοντας για ακόμη μια φορά υποσχέσεις». Τους θυμίζει «παρόμοιες καταστροφές και αντίστοιχες υποσχέσεις που έμειναν τελικά στα χαρτιά…» και τους προτρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οργανώνοντας τον αγώνα τους και διεκδικώντας.

Από κοινού, προτείνει το ΚΚΕ στους αγρότες να διεκδικήσουν λοιπόν:

  • Άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021), με κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο