Επιχειρείν

Σε δύο σημαντικά Κέντρα Τεχνολογίας, Έρευνας και Επιστημών ο Χρ. Δήμας

«Στη Θεσσαλονίκη συνάντησα την Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το ΝΟΗΣΙΣ (NOESIS) Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, επισκέφτηκε στην Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Χρ. Δήμας.

Όπως διαπίστωσε και σχολίασε αμέσως, μετά, το ΕΚΕΤΑ «έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε ερευνητικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία». Αναφέρθηκε στους τομείς δράσεις του Κέντρου, όπως: Ενέργεια, Περιβάλλον, Νέα Λειτουργικά Υλικά, Βιομηχανικές Διεργασίες, Πληροφορική, Τηλεματική, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Αγροβιοτεχνολογία, Επιστήμες Υγείας, Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία, καθώς επίσης πολλές ακόμα διαθεματικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές που προκύπτουν από τα παραπάνω. Σήμερα εργάζονται εκεί περισσότερα από 1.000 στην πλειοψηφία τους επιστήμονες.

Το ΝΟΗΣΙΣ από την άλλη, είναι ένα πολιτιστικό, επιμορφωτικό, κοινωφελές Ίδρυμα που προσφέρει στη μαθητική κοινότητα, αλλά και το ευρύ κοινό κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των θετικών επιστημών και την ενημέρωσή του για τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

«Στη Θεσσαλονίκη συνάντησα την Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε, την Ελλάδα της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της άρτιας επιστημονικής έρευνας και της δημιουργικότητας» ανέφερε αμέσως μετά, ο Χρ. Δήμας.

Στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, ο Χρ. Δήμας βρέθηκε ακόμα στο κλειστό επί χρόνια, Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελούσε έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα για την πόλη. Το Μουσείο, πως ενημερώθηκε ο Κορίνθιος πολιτικός, προσέφερε στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μου ανέφερε ο Κορίνθιος πολιτικός, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά έναν σπάνιο, συλλεκτικό πλούτο με εκθέματα ιστορικής αξίας». Στο Μουσείο μπορεί κανείς να βρει από παλαιούς υπολογιστές, γραφομηχανές, αυτοκίνητα μέχρι τηλεφωνικά κέντρα, τυπογραφεία, κλωστοϋφαντουργικές μηχανές, τηλεγράφους και πολλά άλλα «μηχανήματα» ιστορικής αξίας που αποτελούν κειμήλια. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στοιβαγμένα στον χώρο του Μουσείου, στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Ο Χρ. Δήμας ευχαρίστησε, τους «Φίλοους του Ιδρύματος – K.Δ.E.M.T. (NOHΣIΣ)»,  πρώην τεχνικό μουσείο Θεσσαλονίκης, για την πρόσκληση και την ξενάγησή του στους χώρους του, «που αποτέλεσε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και σου δίνει την δυνατότητα να συνειδητοποιήσεις την εξέλιξη της τεχνολογίας από το παρελθόν προς το μέλλον» όπως υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο