Δήμοι

O Δήμος Κορινθίων φιλοξενεί το Επιστημονικό Συνέδριο «Αναπτυξιακή Προοπτική με Δημοσιονομικό Έλεγχο στους ΟΤΑ»

Στην Κόρινθο χτυπά η «καρδιά» της αυτοδιοίκησης το τριήμερο 2-4 Ιουλίου

Ο Δήμος Κορινθίων θα φιλοξενήσει το τριήμερο 2-4 Ιουλίου 2021, το Επιστημονικό Συνέδριο: «Αναπτυξιακή Προοπτική με Δημοσιονομικό Έλεγχο στους ΟΤΑ», στο οποίο θα παραστούν πλέον των 120 ομιλητών και 400 συμμετεχόντων με στόχο την κατάθεση και ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας και  καλών πρακτικών.

Για το σημαντικό αυτό γεγονός, μίλησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο Προέδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» Μιχάλης Χρηστάκης, ο Προέδρους του Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης International Forum Training & Consulting, Γιάννης Νικλήτσας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορινθίων Νεκτάριος Σπηλιόπουλος.

Στο συνέδριο θα παραστούν πλέον των 120 ομιλητών και 400 συμμετεχόντων με στόχο την κατάθεση και ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας και  καλών πρακτικών.

Ο Δήμος Κορινθίων, τόνισε ο κ. Νανόπουλος βαδίζει σε δρόμους εξωστρέφειας. Παρατήρησε πως το συνέδριο “είναι ορόσημο σε επίπεδο γνώσης, εκπαίδευσης και καλών πρακτικών και το υποδέχομαι με μεγάλη χαρά. Έρχεται δε σε μια ιδιαίτερη περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν, αξιοποιούνται και σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελεί για την πόλη και το δήμο μας ουσιαστική οικονομική, πολιτική και διοικητική παρέμβαση”. Δεσμεύτηκε δε για την άρτια διοργάνωσή του αλλά και φιλοξενία, αφού το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο εργασίες αλλά κλείνει μέσα του πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Η Κόρινθος “πάει παντού”

Στη συνέχεια, ο Β. Νανόπουλος υποσχέθηκε πως θα φροντίσει η Κόρινθος να «πάει παντού». Αιρετοί, τεχνοκράτες, υπηρεσιακά στελέχη θα βρεθούν στην έδρα της Κορινθίας για ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών και παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα city branding  που στα επόμενα χρόνια θα δώσει στο δήμο και την πόλη προστιθέμενη αξία. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης γεν. γραμματέων Τ.Α. Μιχάλης Χρηστάκης έκανε λόγο για την άριστη συνεργασία που είχε με τον Δήμαρχο Β. Νανόπουλο και τον γεν. γραμ. του Δήμου Κορινθίων Νεκτάριο Σπηλιόπουλο, στον τομέα της προετοιμασίας. “Οι εργασίες του Συνεδρίου, σημείωσε, θα συμβάλουν καταλυτικά στην υποστήριξη αιρετών, τεχνοκρατών και υπηρεσιακών στελεχών των ΟΤΑ, ο Κλεισθένης επικεντρώνει τον στόχο του στην φράση: Η Γνώση είναι Δύναμη – Η Τεχνογνωσία είναι Προστασία”.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στην επιλογή της Κορίνθου ως τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου, στην σπουδαιότητα του σε επίπεδο ομιλητών και αντικειμένων και φυσικά στην αξία που η Κόρινθος θα λάβει μέσα από αυτό. “Πέραν των επιστημονικών αποτελεσμάτων του συνεδρίου, της ευκαιρίας για γόνιμο διάλογο και της ανταλλαγής απόψεων οι σύνεδροι και φιλοξενούμενοι μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν τον τόπο και την φιλοξενία μας και βεβαίως να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας σε όλη την Ελλάδα” υπογράμμισε.

Ο Γιάννης Νικλήτσας, Πρόεδρος της forum training, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη την αποδοχή της πρότασης από τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, “να συμπράξουμε αυτή τη φορά και με τον Δήμο Κορινθίων στη διοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου για τα κρίσιμα θέματα αναπτυξιακών πολιτικών, αλλά και των εργαλείων για το ευαίσθητο θέμα των δημοσιονομικών ελέγχων στους ΟΤΑ”.

Το συνέδριο

Οι εργασίες του Συνεδρίου, θα υλοποιηθούν την 1η ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», την 2η ημέρα στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και το Δημαρχείο, και την 3η ημέρα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κορινθίων.

Το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο υλοποιείται από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, και φιλοξενείται την πρώτη ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, την δεύτερη στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και την Τρίτη ημέρα στο Δημαρχείο Κορίνθου. Επιπρόσθετα, αποτελεί την 2η Ετήσια Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) των 332 Δήμων της χώρας, και με την έναρξη των εργασιών του, θα τεθεί σε λειτουργία το «Ψηφιακό Δίκτυο Τεχνογνωσίας των ΠΟΥ».

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως Ομιλητές και Συντονιστές αιρετοί και τεχνοκράτες (Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Δήμων & Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, Αντιδήμαρχοι, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, Επιστημονικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες ΟΤΑ), υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και στελέχη Υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ.

Την 1η ημέρα των εργασιών του στην Εναρκτήρια και σε 5 Θεματικές Συνεδρίες, 24 εισηγήσεις από πολιτικά στελέχη, από πανεπιστημιακούς & ακαδημαϊκούς, από αιρετούς και από στελέχη υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, του τραπεζικού συστήματος και των φορέων ελέγχου, όπως και από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εισηγήσεις αυτές θα συντονίσουν 12 ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς Δήμων.

Την 2η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 15 Θεματικά Εργαστήρια και μια Ειδική Συνεδρία, από ειδικούς επιστήμονες 88 παρεμβάσεις – ομιλίες από καλές πρακτικές και εφαρμογές σε θέματα που αφορούν τον αυτοδιοικητικό διάλογο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις απόψεις από εμπειρογνώμονες των ΟΤΑ, τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση στους δήμους, την προσέλκυση πόρων, αλλά και τα οικονομικά της ισότητας φύλων (όπως αναπτυξιακοί οργανισμοί, νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων & προδικαστικές προσφυγές, οικονομική διαχείριση στο πλαίσιο της πανδημίας, νέος δημοσιονομικός έλεγχος, ψηφιακή διαχείριση εσόδων & εκκαθάριση δαπανών, οργάνωση, διαχείριση, ψηφιοποίηση, φύλαξη αρχείων κ.ά.). Τις εισηγήσεις στα θεματικά εργαστήρια θα συντονίσουν 50 αιρετοί και ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα.

Την 3η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 3 διακριτές συναντήσεις, α) απόψεις και προτάσεις από τους ΠΟΥ των δήμων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, β) θα αναφερθούν «Καλές Πρακτικές», που έχουν αναδειχθεί για τους ΟΤΑ από την επιστημονική ομάδα του «Κλεισθένη», όπως και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και προτάσεις από τις εργασίες του Συνεδρίου σε Συνέντευξη Τύπου.

Στο Επιστημονικό Συνέδριο καλούνται και αναμένεται να συμμετέχουν αιρετοί, μετακλητοί και υπηρεσιακά στελέχη που προΐστανται των υπηρεσιών, που έχουν ως αρμοδιότητα τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση σε Δήμους, σε Περιφέρειες, όπως και στα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Επιστημονικοί & Ειδικοί Σύμβουλοι & Συνεργάτες των ΟΤΑ και των φορέων τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο