ΕπιχειρείνΠεριφέρεια

Clean Hydrogen. Η Κορινθία πρωτοπορεί στην εποχή του υδρογόνου

Στην έδρα της Περιφέρειας, την Τρίπολη, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Clean Hydrogen, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αντικείμενο της συνάντησης εργασίας με εκπροσώπους της εταιρείας Ariema, αποτέλεσε η τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας για ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H πιο πάνω εταιρεία θα συνδράμει την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία καλείται να ωριμάσει και να παράγει πολύ συγκεκριμένα σχέδια για τις προβλεπόμενες υποδομές και δράσεις υδρογόνου καθώς και να παράσχει υποστήριξη στο ενδιαφερόμενο κοινό της Περιφέρειας για έργα στη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία Clean Hydrogen της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με 14 ακόμα Περιφέρειες από άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τις Γαλλία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Με την συμμετοχή της Motor Oil

«Συμμετέχουμε σε ένα εξαιρετικό και ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται το πρώτο βήμα για εισέλθει η πατρίδα μας στην εποχή του υδρογόνου. Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα δημιουργηθεί ο πρώτος σταθμός πράσινου υδρογόνου στον Ισθμό Κορίνθου, ένα στρατηγικό σημείο από όπου περνούν χιλιάδες βαρέα οχήματα μεταφοράς αγαθών. Ο κ. Νίκας εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει, μεταξύ άλλων και η Motor Oil.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνεται η σταδιακή αντικατάσταση των βαρέων οχημάτων της με υδρογονοκίνητα οχήματα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Clean Hydrogen Partnership, έργο «Trieres» (Τρίηρης) που αποσκοπεί στην δημιουργία «κοιλάδας Υδρογόνου» με γεωγραφική αναφορά την Κορινθίας. Άλλοι εταίροι είναι η Motor Oil, ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας Πατρών, η Watermelon Consulting, κ.α.

Το έργο «Trieres» πρόκειται για επένδυση 320.000.000 ευρώ μίας κοινοπραξίας 27 εταίρων, υπό τον όμιλο Motor Oil. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πλήρους οικοσυστήματος υδρογόνου με επίκεντρο τις περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής, με βάση στα διυλιστήρια Κορίνθου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.

Τα έργα στην πρωτοβουλία

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στην πρωτοβουλία Clean Hydrogen της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν επιλεγεί 15 Περιφέρειες που θα λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο της τελευταίας πρωτοβουλίας Project Develoρment Assistance (PDA). Οι Περιφέρειες προέρχονται από συνολικά 10 διαφορετικές χώρες (χώρες συνοχής της Ε.Ε., ευρωπαϊκά νησιά και εξόχως απόκεντρες Περιφέρειες) και έχουν επιλεγεί μετά από διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης σε δύο στάδια.

Τα έργα που προτείνονται από τις Περιφέρειες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών υδρογόνου, από λεωφορεία υδρογόνου στις πόλεις μέχρι πορθμεία που συνδέουν τις νησιωτικές κοινότητες καθώς και βιομηχανικές εφαρμογές, όπως η κατασκευή γυαλιού. Οι επιλεγμένες περιοχές θα λαμβάνουν πλέον στοχευμένη υποστήριξη από ειδικούς συμβούλους υδρογόνου. Αυτό θα επιτρέψει σε αυτές τις περιοχές να αναπτύξουν περαιτέρω τα σχέδια έργων τους, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν περιοριστεί μέχρι σήμερα.

Η πρωτοβουλία θα έχει επίσης ευρύτερο αντίκτυπο σε άλλες περιοχές πέρα από τις 15 επιλεγμένες, μέσω των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων “Δίκτυο Παρατηρητών” που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Οι υπόλοιπες 9 χώρες, Περιφέρειες των οποίων επελέγησαν να μετάσχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία, είναι οι Γαλλία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία. Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προσδιοριστεί η εταιρεία Ariema, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, ωρίμανση και επιτάχυνση της υλοποίησης έργων υποδομών και χρήσης υδρογόνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο