Απόψεις

Χτίζοντας τη γέφυρα για μια νέα δίκαιη κοινωνία

του Δημήτρη Αγγελόπουλου

Γραμματέας Ν.Ε. Κορινθίας Κίνημα Αλλαγής

Χρειάζεται όραμα, σχέδιο και ρεαλιστικές πολιτικές για να βρεθούν δίκαιες λύσεις στα σημερινά προβλήματα και να καλλιεργηθεί ο σπόρος της ελπίδας για μια νέα δίκαιη κοινωνία.

Αν υποθετικά το όραμα όλων είναι να φτιάξουμε μια γέφυρα που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή, η κυβέρνηση καθορίζει την επιλογή των «υλικών» – των πολιτικών, τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η χώρα και τον τελικό προορισμό της. Νέα Δημοκρατία και Σύριζα χρησιμοποίησαν παρόμοια υλικά για να φτιάξουν τις δικές τους γέφυρες στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας και το μόνο που κατάφεραν ήταν να φτιάξουν ανεμόσκαλες. Επένδυσαν στον λαϊκισμό στη διχόνοια, στην επικοινωνία και τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Η Ν.Δ. προσπαθεί να ικανοποιήσει τους λίγους και ισχυρούς δίνοντάς τους την μερίδα του λέοντος των χρημάτων. Διαχειρίστηκε τραγικά τόσο το επικοινωνιακό κομμάτι όσο και την ίδια την πανδημία, ενεργώντας βλέποντας και κάνοντας. Έδωσε την εντύπωση ότι αλλού κολλάει ο ιός και αλλού όχι. Πήρε μέτρα που δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Έσπειρε τον σπόρο της αμφιβολίας και κούρασε τους πολίτες.

Ανεπαρκής ο Σύριζα τόσο σαν κυβέρνηση όσο και σαν αξιωματική αντιπολίτευση. Σαν κυβέρνηση άλλα έταζε, άλλα έκανε (μνημόνιο – δημοψήφισμα), γιγάντωσε αδικαιολόγητα το κράτος, υπερφορολόγησε τους πολίτες και επιτέθηκε στη  μεσαία τάξη. Σαν αντιπολίτευση έλαμψε δια της απουσίας σχεδίου, συνέπειας και ρεαλισμού.

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν προσπαθούμε απλά να αναδείξουμε τις κυβερνητικές ανεπάρκειες, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Μαζί με την κοινωνία. Με συνεχείς επισκέψεις – συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με διάλογο, διαβούλευση και με πολιτικές παρεμβάσεις. Με συνεχείς ερωτήσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή προσπαθούμε να δώσουμε δίκαιες λύσεις και προοπτική στον τόπο.

Η δική μας γέφυρα έχει σχεδιαστεί για τους πολλούς, τους αδύναμους, τους εργαζόμενους και την μικρομεσαία τάξη που πρέπει να ξαναγίνουν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Κύρια συστατικά για την κατασκευή της θα είναι η πλήρης απασχόληση με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, η παιδεία, η αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας, οι υποδομές. Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν ότι το κράτος είναι αρωγός στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν, «να φτιάξουν την ζωή τους» δουλεύοντας και η κάθε μάνα πρέπει να νιώθει ότι μπορεί να κάνει παιδιά χωρίς κόστος.

Αναγκαία η κατάρτιση ενός σχεδίου για την παιδεία που θα ενισχύει το δημόσιο σχολείο, τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και τα πανεπιστήμια συνδέοντάς τα με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού – παραγωγικού – ανταποδοτικού μοντέλου που θα αναδιοργανώσει τον πρωτογενή τομέα και θα δίνει έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην πράσινη οικονομία, στη διαφάνεια και στην κοινωνική προστασία – συνοχή.

Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τις υπόλοιπες προκλήσεις της εποχής. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται ένα αναγεννημένο ΕΣΥ που θα έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ το χρειάζεται ο προοδευτικός χώρος, το χρειάζεται η χώρα.

Σημ. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «στο Καρφί του Σαββατοκύριακου» στις 31.07.2021

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο