ΕπιχειρείνΠεριφέρεια

Θέματα του πρωτογενή τομέα σε σύσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ

Ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο και τους διευθυντές αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής όλων των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αδυναμία ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών πολλών δικαιούχων αποκλειστικά και μόνο λόγω εξάντλησης της πίστωσης του εν λόγω προγράμματος. Ως συνέπεια προκύπτει μεγάλος αριθμός επιλαχόντων για τους οποίους δεν έχει προκύψει λόγος απόρριψης.

Με δεδομένο ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την ολοκλήρωση του πιο πάνω προγράμματος, ζητήθηκε να συνταχθεί έγγραφο από τους διευθυντές των ΔΑΟΚ το οποίο θα παραδοθεί από τον περιφερειάρχη προς τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και στον πρωθυπουργό, προκειμένου να αναζητηθεί λύση και τρόπος αύξησης των πιστώσεων του προγράμματος νέων αγροτών. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη για επιτάχυνση των ρυθμών επέκτασης του εξηλεκτρισμού σε κτηνοτροφικές μονάδες, κάτι που άμεσα συνδέεται με οικονομικούς πόρους.

Συζητήθηκαν επίσης, η πρόοδος στο πρόγραμμα δακοκτονίας ο 1ος κύκλος ψεκασμών της οποίας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και στην Τριφυλία, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και στην ΠΕ Αργολίδας και αναμένεται να εκκινήσει ο 2ος κύκλος. Όσον αφορά στους αναδασμούς, η γενική εικόνα καταγράφηκε ως θετική, ενώ σχετικά με τα σχέδια βόσκησης γνωστοποιήθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οι απαραίτητες διαδικασίες για δημοπράτηση.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα απασχόλησε τη σημερινή σύσκεψη η αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης, ειδικότερα στην Κορινθία, καθώς επίσης στη νότια Λακωνία και στην Αργολίδα, ενώ συζητήθηκε η σύσταση ΓΟΕΒ στην Π.Ε. Αργολίδας, όπως επίσης και το θέμα των ανενεργών γεωτρήσεων στα Φιλιατρά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο