Το παράδοξο είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν για Περιφέρειες που δεν κέρδισαν
του Σπύρου Μασούρη
Χθες είχαμε τον δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών, με τις επίσημες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας να μην επιβραβεύονται και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει γαλάζια όλη η Ελλάδα να βρίσκεται αντιστάσεις.
Αυτό που πρέπει κατ’ αρχήν να παρατηρήσουμε, είναι πως αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές, σε αυτές θα συμμετείχαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα και πολλά ακόμα. Δηλαδή, δεν θα είχαμε τη Νέα Δημοκρατία από τη μια και όλους τους άλλους μαζί σε ένα ψηφοδέλτιο από την άλλη. Για τον λόγο αυτό η Νέα Δημοκρατία πανηγυρίζει τις Περιφέρειες και μαζί τους Δήμους που κέρδισε στον πρώτο γύρο, όπως και τη σημαντική πρωτιά που πέτυχε εκεί, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, όπου οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων κατέγραψαν ποσοστά από 14% και κάτω.
Χθες την Περιφέρεια Θεσσαλίας πανηγυρίζουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφού από κοινού υποστήριξαν το νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν βέβαια την επικράτηση στον Δήμο Αθηναίων του Χάρη Δούκα, όπως και την επικράτηση στελεχών του σε 100 τουλάχιστον Δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Κορινθίων, τον οποίο κέρδισε ο «πράσινος» Νίκος Σταυρέλης. Πανηγυρίζουν όμως και για τις Περιφέρειες που δεν κέρδισε η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως για τον ίδιο λόγο πανηγυρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, το ερώτημα είναι τι πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή και στο ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες που ηττήθηκε μεν η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, όμως εκλέχτηκαν στους τέσσερις αυτούς Δήμους Περιφερειάρχες, πρόσωπα που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία ή προέρχονται από το κυβερνών κόμμα. Αντιθέτως, οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις τέσσερις αυτές Περιφέρειες, όπως και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν κατάφεραν καν να βρεθούν στον δεύτερο γύρο ή ήταν πολύ χαμηλότερα.
Αν το ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει πως μπορεί να εκλέγει Δημάρχους ακόμα και στα δύσκολά του, στην πολιτική μάχη της Περιφέρειας ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο ισχυρότερος, μεταξύ των δύο, πόλος, αλλά μακριά από τον πρώτο ή τους πρώτους. Έτσι λοιπόν:
- Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης ο Χριστόδουλος Τοψίδης που κέρδισε τον απερχόμενο πλέον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, είναι και αυτός στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια αυτή περιορίστηκε στο 8,96% και του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο κάτω στο 5,87%
- Στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας κέρδισε ο Γιώργος Αμανατίδης, εντελώς ανεξάρτητος, αφήνοντας εκτός τον σημερινό Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ενώ στον πρώτο γύρο η από κοινού υποψήφια Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπελιάδου έλαβε ποσοστό 21,48% και δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση.
- Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επικράτησε ο «γαλάζιος» Γιάννης Τρεπεκλής της Ρόδης Κράτσα, που είχε την επίσημη στήριξη της Ν.Δ. ως ήδη Περιφερειάρχης. Στον πρώτο γύρο όμως, προκρίθηκαν οι δύο «γαλάζιοι» αφήνοντας στο 15,76% τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Γαλιατσάτο και πολύ πιο κάτω, στο 8,82% την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δρυ.
- Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην στηρίξει εκ νέου τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, αλλά να προτείνει τον Αλκιβιάδη Στεφανή, δεν βρήκε ανταπόκριση και ο «γαλάζιος» κ. Μουτζούρης παρέμεινε υποψήφιος και κατάφερε να επανεκλεγεί. Όμως η από κοινού υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Χοχλάκα, στον πρώτο γύρο έμεινε στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 11,42%
Στο «κάστρο» της Πελοποννήσου
Σε αντίθεση με τις παραπάνω πέντε Περιφέρειες, η Πελοπόννησος δικαίωσε τον πρωθυπουργό και τις τρεις φορές που κατέβηκε στα μέρη μας για να στηρίξει το νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό. Αν και στην Πελοπόννησο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στηρίξει ένα νέο πρόσωπο, ενώ ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Παν. Νίκας δεν επέμεινε σε μια δική του, ανεξάρτητη υποψηφιότητα, τελικά η επιλογή του Δημήτρη Πτωχού υπερψηφίστηκε στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως δεν υπήρξε άλλος «γαλάζιος» υποψήφιος, «αντάρτης» ή μη, αφού το γαλάζιο έχει ξεθωριάσει χρόνια τώρα για τον Πέτρο Τατούλη. Ούτε ο πρώην Περιφερειάρχης κατήλθε στην εκλογική μάχη ως ήδη Περιφερειάρχης, όπως το 2019 ή όπως χθες ο κ. Μουτζούρης. Αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης κράτησε δυνάμεις, ακριβώς επειδή είχε την άτυπη στήριξη των άλλων κομμάτων, αλλά όχι και την αποδοχή των ψηφοφόρων τους τελικά. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως, στο πρώτο γύρο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Μάκαρης έμεινε στο μονοψήφιο 8,05% και ο «εκλεχτός» του ΠΑΣΟΚ ελάχιστα πιο κάτω με 7,99%.
Με αυτά λοιπόν συμπεραίνουμε ότι ο κόσμος σήμανε «καμπανάκι» μεν στην κυβέρνηση, αλλά δεν προκύπτει πουθενά νίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Θεσσαλίας, που ωστόσο στον πρώτο γύρο και εκεί ο κοινός υποψήφιος για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, νέος Περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας, είχε λάβει ποσοστό 34,11%, ενώ ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μέτρησε αντοχές στο 41,37%.