Κορινθία

Πένθος στα μοναστήρια Φανερωμένης Χιλιομοδίου και Αγ. Βλασίου Τρικάλων

Η Ηγουμένη της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χιλιομοδίου, Γερόντισσα Ευπραξία, κατά κόσμον Θωμαῒς, Ζέρβα έφυγε από την ζωή σήμερα Δευτέρα, 4 Ιουλίου, όπως επίσης και η καταγόμενη από το Κιάτο, αδελφή μοναχή της Μονής Αγ. Βλασίου Τρικάλων, μακαριστή Θεοδότη, κατά κόσμον Μαρία, Ζαμάνου.

Στην εξόδιο ακολουθία της μακαριστής Θεοδότης, που τελέστηκε στη Μονή του Αγ. Βλασίου, προέστη ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος στον επικήδειο, αναφερθείς στην προσωπικότητά της, επεσήμανε την επίτευξη διττού σκοπού στην ζωή της, αφοσίωση στην οικογένεια που έκανε και κατόπιν στον Κύριο που επέλεξε να υπηρετήσει. Η κατά κόσμον Μαρία Ζαμάνου, καταγόενη όπως προαναφέραμε από το Κιάτο, υπήρξε παντρεμένη και αφοσιωμένη στην οικογένειά της. Αφου τα παιδιά της μεγάλωσαν και ο σύζηγός της έφυγε από την ζωή, πήρε την απόφαση να ακολυθήσει τον μοναστικό βίο, στη Μονή του Αγ. Βλασίου Τρικάλων. Εκεί, όπως παρτήρησε και ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, «αφιερώθηκε, με όλη την ψυχή και την καρδιά της, στον Κύριο, τον οποίον εκ βρέφους αγάπησε».

«Καθ᾿ όλη την διάρκεια του βίου της έζησε χριστιανικά αναχωρώντας για τα επουράνια πλήρης ημερών και αποτελώντας το ιδανικό παράδειγμα για τους συγγενείς και τους οικείους της» ανέφερε ο Μητροπλίτης αποχαιρετώντας την μοναχή.

Αύριο η εξόδιος στη «Φανερωμένη»

Ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, θα τελέσει αύριο το πρωί, Τρίτη 5 Ιουλίου, θεία λειτουργία, στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης, ενώ αμέσως μετά, στις 11.00 το πρωί περίπου, θα τελέσει την εξόδιο ακολουθία της μακαριστής Γερόντισσας Ευπραξίας, ηγουμένης. Όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός, ο Μητροπολίτης ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για το νησί της Τήνου, ως επικεφαλής του Παγκορινθιακού Προσκυνήματος στην Μεγαλόχαρη, όπως συνηθίζει να πράτει χρόνια τώρα. Όμως ματαίωσε την συμμετοχή του σ᾿ αυτό, όπως ήταν φυσικό.

Η μακαριστή Γερόντισσα Ευπραξία, κατά κόσμον Θωμαῒς Ζέρβα, γεννήθηκε το έτος 1938 και εγκαταβίωσε στη μονή της Φανερωμένης, από του έτους 1957, ενώ διατέλεσε Ηγουμένη από το 1988.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο