Κορινθία

Την μνήμη αυτών που μαρτύρησαν στην Μικρά Ασία τίμησε η Μητρόπολη

Την μνήμη πάντων των εν Μικρά Ασία Νεομαρτύρων των μαρτυρησάντων κατά τα έτη 1918-1922, με πρώτο τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης τίμησε η Μητρόπολη Κορίνθου την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου.

Στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου (Συνοικισμου), ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο πλαισιωμένος από τον Επίσκοπο Κεγχρεών και ιερείς του ναού και της Μητόπολης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Μέλπω Παπαδοπούλου, ενώ στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης, σχολιάζοντας ότι οι ιστορικές αναφορές της κ. Παπαδοπούλου «ξυπνούν μνήμες και βιώματα για όσους έχουμε προσφυγικό αίμα». Οι μνήμες αυτές, συνέχισε ο Μητροπολίτης, «διώχνουν την λήθη της άγνοιας και συντηρούν την ιστορική πραγματικότητα».

Ο ίδιος θύμισε ότι το 1922, εγκαταλελειμμένοι από τους συμμάχους μας, χάσαμε Πατρίδες, που υπήρχαν για πάνω από 4.000 χιλιάδες χρόνια και ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας, της Ιωνίας και του Πόντου ξεριζώθηκε βίαια. Παρόλα αυτά δεν έχουμε ακόμα το θάρρος, ως κοινωνία και ως Έθνος, να μιλάμε για Γενοκτονία. «Οι πρόγονοί μας ήρθαν εδώ και δεν βρήκαν παρηγοριά παρά χλεύη, δυσκολίες, φτώχιες, κακουχίες πολέμους και άλλα δεινά» ανέφερε ακόμα, τονίζοντας πως όταν θίγουμε αυτά τα θέματα «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ήρωες και για Αγίους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο