Επιχειρείν

Η υδατοκαλλιέργεια θέμα διεθνούς συνεδρίου την προσεχή Τρίτη στο Λουτράκι

Το τελικό συνέδριο για το ευρωπαϊκό έργο EXTRA-SME’s θα λάβει χώρα στο Λουτράκι, την ερχόμενη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου.

Θέμα του συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καζίνο Λουτρακίου είναι η βελτίωση πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις παράκτιες και αγροτικές περιοχές της Ε.Ε., όπου η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή οικονομία. Συμμετέχουν 10 τουλάχιστον εκπρόσωποι δημοσίων φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης, ενώ πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως επικεφαλής εταίρος, του ευρωπαϊκού έργου EXTRA SME’S του προγράμματος INTERREG EUROPE 2014 – 2020, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Την έναρξη των εργασιών του θα χαιρετίσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας,

Σκοπός του έργου

Η Πελοπόννησος αποτελεί μία εκ των τριών περιοχών της Ελλάδας όπου υπάρχουν οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Κορινθία και στην Αργολίδα.

Το έργο ενώνει 9 εταίρους από 7 χώρες και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Φινλανδία, την Ιρλανδία και την Λιθουανία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι επικεφαλής εταίρος του Ευρωπαϊκού έργου EXTRA SME’S και η εκδήλωση στο Λουτράκι είναι η τελευταία πριν την ολοκλήρωση του έργου και κλείνει το Μάιο του 2023. Σκοπός του έργου είναι:

  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της υδατοκαλλιέργειας στις χώρες της κοινοπραξίας όπου η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί κινητήρια δύναμη της περιφερειακής οικονομίας. Οι εταίροι του έργου έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές ώστε να βελτιώσουν τις περιφερειακές τους πολιτικές για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Η υποστήριξη των επιχειρήσεων για να επεκταθούν σε νέες αγορές και να αξιοποιήσουν καλύτερα τις υπάρχουσες ευκαιρίες στην αγορά, να επεκταθούν σε περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς αγορές, προκειμένου να προωθήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους. Οι εταίροι του έργου να συμμετάσχουν σε διαδικασίες καινοτομίας που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Η Πελοπόννησος αποτελεί μία εκ των τριών περιοχών της Ελλάδας όπου υπάρχουν οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Κορινθία και στην Αργολίδα. Το πρόγραμμα είναι σημαντικό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των θαλασσινών που καταναλώνονται στην Ελλάδα εισάγονται. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των θαλασσινών στη χώρα μας προέρχονται από την υδατοκαλλιέργεια και όχι από την αλιεία.

Σε αυξητική τάση

Η συζήτηση για την ανάπτυξη της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας έχει ξεκινήσει από το 2012 και αναμένεται η Ελλάδα να διπλασιάσει την παραγωγή της έως το 2030.

Πρέπει λοιπόν να υπάρξει βιωσιμότητα του κλάδου και παράλληλα να βελτιωθούν πρακτικά ζητήματα, όπως η αδειοδότηση, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να υπάρξουν καινοτόμα προϊόντα, το προσωπικό να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να λυθούν ζητήματα που προκύπτουν από τυχόν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Η συζήτηση για την ανάπτυξη της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας έχει ξεκινήσει από το 2012 και αναμένεται η Ελλάδα να διπλασιάσει την παραγωγή της έως το 2030 και να διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, με την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το έργο είναι:

  • Αυξημένη ικανότητα υπαλλήλων δημοσίων διοικήσεων για αποτελεσματικότερη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Ξεκλείδωμα 14.000.000 ευρώ για την υποστήριξη έργων εκσυγχρονισμού του ευρύτερου δικτύου μικρομεσαίων επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας.
  • Αυξημένη ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη σχέσεων στον ευρύτερο τομέα της υδατοκαλλιέργειας, του εργατικού δυναμικού και των πολιτών, για την υποστήριξη μέτρων που θα οδηγήσουν στην εξωτερίκευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο