Δήμοι

Μάρκος Λέγγας. Δήμος Σικυωνίων και ΔΕΥΑΣ «τιμωρούν» τους κατοίκους στο Διμηνιό με εξοντωτικά τιμολόγια νερού

«Το τελευταίο, έκτακτο, δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε για μια ακόμα αφορά την ανευθυνότητα με την οποία λειτουργεί η διοίκηση του δήμου Σικυωνίων και προσωπικά ο Σπύρος Σταματόπουλος, ύστερα από 11 χρόνια στο τιμόνι του».

Τα παραπάνω τόνισε μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης κατανάλωσης του νερού, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Μάρκος Λέγγας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνδημότες». Ειδικά για την κοινότητα του Άνω Διμηνιού, ο κ. Λέγγας διαπιστώνει ότι «μετά την εξέλιξη που επέφερε η δικαστική απόφαση, η οποία επιβάλλει στην ΔΕΥΑΣ να υδροδοτεί με πόσιμο νερό την κοινότητα, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ζήτησε την έγκριση του σώματος για την αύξηση των τιμολογίων, με το πρόσχημα της μεγάλης κατανάλωσης, στην οποία υποπίπτουν ορισμένα νοικοκυριά».

Μια παλιά γεώτρηση στο Λαλιώτι, η οποία έχει πόσιμο νερό, όπως καταγγέλλει ο Μάρκος Λέγγας, «από λάθη που έγιναν από τον χειριστή του γεωτρύπανου, έχει μείνει ανενεργή και αναξιοποίητη και ο δήμαρχος αποκρύβει ακόμα και την ύπαρξή της».

Ωστόσο, ο κ. Λέγγας παρατηρεί ότι παρά το γεγονός πως ανάλογες υπερκαταναλώσεις συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές του δήμου, «η αύξηση των τιμολογίων μόνο στην κοινότητα του Άνω Διμηνιού συνιστά προφανή αδικία (που μπορεί να επιφέρει ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της ΔΕΥΑΣ), ενώ μπορεί να προσδώσει κανείς ακόμα και εκδικητικά κίνητρα προς τους κατοίκους, για την προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη». Καταγγέλλει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου «αποκαλύφτηκε μία ακόμα πτυχή της ανεύθυνης -στα όρια του σκανδάλου- διοίκησης του Σπύρου Σταματόπουλου. Όπως έγινε γνωστό υπάρχει μια παλιά γεώτρηση στο Λαλιώτι, η οποία έχει πόσιμο νερό. Η συγκεκριμένη γεώτρηση, από λάθη που έγιναν από τον χειριστή του γεωτρύπανου, έχει μείνει ανενεργή και αναξιοποίητη και ο δήμαρχος αποκρύβει ακόμα και την ύπαρξή της. Δηλαδή, ενώ υπάρχει γεώτρηση με πόσιμο νερό, δίπλα στο πολύπαθο Διμηνιό, δημοτική αρχή και ΔΕΥΑ Σικυωνίων αφήνουν τους κατοίκους του χωριού εδώ και χρόνια να δηλητηριάζονται».

Η πρόταση Λέγγα

Τι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος; Ο κ. Λέγγας προτείνει ότι θα έπρεπε να ορίσει (με βάση την ΚΥΑ 3282/2017, που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία 2015/1787/ΕΕ) την μέση κατανάλωση ανά νοικοκυριό (υπολογίζεται περίπου στα 40-50 κυβικά ανά δίμηνο) και να φροντίσει να μην χρεώνονται οι καταναλωτές του Διμηνιού για αυτή, ως ελάχιστη ανταπόδοση στο βασανιστικό πρόβλημα που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια». Παρατηρεί ωστόσο ότι αντί για αυτό, «μια τετραμελής οικογένεια, θα καλείται να πληρώνει απίστευτα ποσά».

«Σε δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε να καθορίσει μία ενιαία τιμολογιακή πολιτική, για όλο τον δήμο, που να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις υπερκαταναλώσεις, χωρίς να αδικεί τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις για λόγους προσωπικής υγιεινής (π.χ. όταν ραντίζουν). Αυτό κάνεις όταν σε ενδιαφέρει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σου» συνεχίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Συνδημότες».

«Εμείς, όμως θα συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε το μόρφωμα της ανεύθυνης διακυβέρνησης Σταματόπουλου; Θα ανεχόμαστε να δηλητηριάζονται παιδιά, να πίνουν ακατάλληλο νερό οι κάτοικοι, κι από πάνω να τιμωρούνται επειδή τόλμησαν να αντιδράσουν για το αυτονόητο;».

«Ανευθυνότητα; Αδιαφορία; Αδράνεια; Αυταρχισμός; Όλα αυτά, μαζί με την αναπόφευκτη κούραση, διακρίνουν κάθε εξουσία που νιώθει σίγουρη για τον εαυτό της και μετατρέπεται σε καθεστώς» συνεχίζει ο Μάρκος Λέγγας και καταλήγοντας θέτει τους προβληματισμούς του προς τους συνδημότες του: «Εμείς, όμως θα συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε το μόρφωμα της ανεύθυνης διακυβέρνησης Σταματόπουλου; Θα ανεχόμαστε να δηλητηριάζονται παιδιά, να πίνουν ακατάλληλο νερό οι κάτοικοι, κι από πάνω να τιμωρούνται επειδή τόλμησαν να αντιδράσουν για το αυτονόητο; Να υπερχρεώνονται για το νερό, ένα κοινωνικό αγαθό».

«Οι συνδημότες μας, ας κάνουν υπομονή. Έχουμε μπει στο δεύτερο μισό της τελευταίας τους θητείας. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Η κλεψύδρα αδειάζει…» καταλήγει ο κ. Λέγγας, προαναγγέλλοντας με την δήλωσή του αυτή την απόφασή του να διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο Σικυωνίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο