Δήμοι

Δήμος Σικυωνίων. Ανάγκη για άμεση οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας και σταφυλιών

Την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και επιτραπέζιων σταφυλιών, επισημαίνει με έγγραφό της η Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Σικυωνίων.

Το έγγραφο απευθύνεται στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Κορινθίας και αναφέρει διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους οι αμπελοκαλλιεργητές βρίσκονται σε δεινή θέση και χρειάζονται άμεσα οικονομική στήριξη, προτείνοντας μάλιστα την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο Αλληλεγγύης κ.ά.).

Στο έγγραφο του Δήμου Σικυωνίων, μεταξύ άλλων αναφέρονται οι εξωγενείς παράγοντες που έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος (κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία) καθώς και ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες καλλιέργειες εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, κ.ά.). Αποτέλεσμα αυτών, όπως σημειώνεται, ήταν την σεζόν που πέρασε, να μην συγκομιστούν καθόλου τα σταφύλια λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε να πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, αναφέρεται ότι παρά το ενδιαφέρον του Προέδρου του ΕΛΓΑ να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, η απώλεια του εισοδήματος δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω, όπως υπογραμμίζεται, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μια σκληρή πραγματικότητα, που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές κορινθιακής σταφίδας και επιτραπέζιων σταφυλιών.  Οι παραγωγοί όμως είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους και γι’ αυτό το λόγο ζητούν με την επιστολή τους από τον Προϊστάμενο της ΔΑΟΚ να υποβληθεί εκ μέρους της υπηρεσίας σχετική μελέτη, η οποία να τεκμηριώνει απόλυτα την απώλεια του εισοδήματος και εν συνεχεία να αποσταλεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας και επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το υπουργείο (de minimis, Ταμείο Αλληλεγγύης, κ.ά.).

Κλείνοντας την επιστολή, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας δήμου Σικυωνίων, Άγγελος Τυρλής, που την υπογράφει σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση. Η κατάσταση μιλάει με στοιχεία και αποτυπώνεται με αριθμούς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο