Επιχειρείν

Οι «Θησαυροί Κορινθιακής Γης» αναδεικνύουν τον τόπο και την γαστρονομία μας

Δίπλα από τον Ναό του Απόλλωνα, στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους, οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» πρόσφεραν για ακόμα μία χρονιά ένα μοναδικό γαστρονομικό γεγονός.

Η σύνδεση άλλωστε της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την αγροδιατροφή και τη γαστρονομία, αποτελούν εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που ενδυναμώνουν στο μέγιστο την τοπική οικονομία και το τουριστικό brand της περιοχής. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Πελοποννήσου, της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) και της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας καθώς και την υποστήριξη μεταξύ άλλων της Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της Αμερικάνικη Σχολή Ανασκαφών Κορίνθου.

Οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» αποτελούν μία έμπνευση της Κατερίνας Καρσιώτη, Δημοσιογράφου – Ξεναγού σε γαστρονομία και αγροτουρισμό ,ενώ η  διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου (ΣΕΑΚ), με στόχο την απόλυτη σύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα. Για πρώτη φορά ένας αρχαιολογικός χώρος με τεράστια ιστορία άνοιξε τις πόρτες του σε μία γαστρονομική εκδήλωση και αυτό χάρη στην υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της προϊσταμένης Παναγιώτας Κασίμη.

Πλήθος επισκεπτών βρέθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου όπου παρακολούθησε μία εντυπωσιακή Ημερίδα με αναγνωρισμένους ομιλητές. Εξαιρετικές ομιλίες με ιδιαίτερες θεματικές πραγματοποιήθηκαν από την Ιουλία Τζώνου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, την Θάλεια Τσιχλάκη, Δημοσιογράφο Γεύσης, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, Chef, την Μαρία Κατσούλη, Διευθύντρια του Athena International Olive Oil Competition, τον Πάρη Τσάρτα, Πρύτανη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας στο Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης & τον Παναγιώτης Μητρογιάννης, Διατροφολόγο.

Παράλληλα το κοινό συμμετείχε σε ένα άκρως βιωματικό Live Cooking με καλεσμένους Chefs, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, τον Γιάννη Μπρατσολιά και τον Κώστα Γεωργατζά οι οποίοι on air μαγείρεψαν 4 πιάτα με πρώτες ύλες απευθείας από την κορινθιακή γη.

H έκθεση επίσης των τοπικών προϊόντων στο υπαίθριο χώρο του παραδοσιακού χωριού έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους “θησαυρούς” της κορινθιακής γης και να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες μαζί με τους τοπικούς παραγωγούς.

Τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη

Τεράστιο ενδιαφέρον και σπουδαία θέση κατείχε η προθήκη με τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα δουν και με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων & της Αμερικάνικης Σχολής Ανασκαφών να αντιληφθούν τη χρήση τους στο παρελθόν & την σύνδεση τους με το παρόν.

Στη γαστρονομική εκδήλωση «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας  Παναγιώτα Κασίμη, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης. Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στην ΔΥΠΑ Γιάννης Παπαργύρης, ο Γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Γιώργος Βαγενάς καθώς και επιχειρηματίες που στήριξαν την εκδήλωση.

Το σήμα αντικατοπτρίζει τα αρχικά «ΘΚΓ»

Tο γράμμα «Θ» αντικαταστάθηκε από το σχήμα της κάτοψης της «Κύλικας», ένα είδος κούπας που κατασκευαζόταν ιδιαιτέρως στα δημοφιλή κατά την αρχαιότητα κεραμικά εργαστήρια στην Αρχαία Κόρινθο. Την Κύλικα την χρησιμοποιούσαν κυρίως για να πίνουν κρασί, αλλά και για να καταναλώνουν τρόφιμα (φρούτα, καρποί).

Η κύλιξ ήταν πλατύ και ρηχό κύπελλο με δυο λαβές τοποθετημένες αντιδιαμετρικά στο χείλος της. Ο πάτος της ήταν σχεδόν επίπεδος και αποτελούσε την κύρια επιφάνεια για ζωγραφικές παραστάσεις. Εμφανίστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν σε μεγάλη χρήση στην κλασική περίοδο.

Ο συνδυασμό του γράμματος «Θ» και της κάτοψης της Κύλικος αποτελεί έναν συμβολισμό της γαστρονομίας καθώς και της κοινότητας. Στην αρχαιότητα το συμπόσιο αποτελούσε μία ιεροτελεστία με τους συνδαιτημόνες να απολάμβαναν ένα γεγονός τροφής & πόσης. Το κυκλικό σχήμα εντός της Κύλικας υποδηλώνει τα στερεά τρόφιμα όπως σταφίδα, ελιά, τοπικά κρέατα και τυριά ενώ η σταγόνα που πρωταγωνιστεί εκτός αυτού συμβολίζει τα υγρά όπως κρασί και λάδι. Η λέξη «Θησαυροί» αναφέρεται στον αγροδιατροφικό & γαστρονομικό πλούτο της Κορινθίας.

Αναδρομή στο παρελθόν

Η Αρχαία Κόρινθος αποτελεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ένα τόπο νευραλγικό και ένα σημείο «πραγματικό» κόμβο. Το αφήγημα του προορισμού ξεδιπλώνει κάθε δυνατή πτυχή του από την ιστορία & τον πολιτισμό μέχρι την αγροδιατροφή & την γαστρονομία.

Ο πλούτος της περιοχής ήταν αδιαμφισβήτητος. Άλλωστε ως «Αφνειός» αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο και αυτό λόγω της ιδανικής γεωγραφικής θέσης καθώς και της εύφορης γης που απλώνεται γύρω από τον Ακροκόρινθο. Με terroir ιδιαίτερο και με ορεινούς και παραθαλάσσιους όγκους να διαγράφουν την περιοχή.

Το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής συνδυαστικά με τις με μοναδικές πρώτες ύλες αποτελούν δύο εκ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Και αυτό έρχονται να αναδείξουν και οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης». Να υπενθυμίζουν την τεράστια αξία των τοπικών προϊόντων και των ανθρώπων τους τότε και σήμερα. Ακόμα, την άρρηκτη σύνδεση τους με το τουριστικό γίγνεσθαι και το μοναδικό βίωμα που τελικώς προσφέρει η τοπική κουζίνα, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε και να διαφυλάσσουμε διότι αποτελεί την κληρονομιά μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο