Από την θάλασσα περιμένει πολλά ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Με κεντρικό θέμα τον χωροταξικό σχεδιασμό δικτύου τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος (Ε.ΜΑ.Ε.) στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε επίσημα η μελέτη με τίτλο: «προτάσεις για την ανάπτυξη δικτύου τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα», που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Ε.ΜΑ.Ε., με την επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Γιώργου Βαγγέλα και Θάνου Πάλλη και τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Τουρισμού.
Η μελέτη χαρτογραφεί για πρώτη φορά, με σαφήνεια, τις δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικών λιμενικών υποδομών στη χώρα, λειτουργώντας ως στρατηγικός οδηγός για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου για τα τουριστικά λιμάνια της χώρας, που θα συνδυάζει τη βιωσιμότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Την ημερίδα χαιρέτισαν η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι ανέδειξαν τη σημασία της μελέτης για τη χάραξη βιώσιμης και επενδυτικά ελκυστικής στρατηγικής στον τομέα των τουριστικών λιμένων. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε η συζήτηση – πάνελ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων του θεσμικού, ακαδημαϊκού και αυτοδιοικητικού χώρου.
Μεταξύ αυτών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των τουριστικών λιμενικών υποδομών. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα ανάπτυξης των τουριστικών λιμενικών υποδομών – και ιδιαίτερα των μαρινών. Όχι μόνο γιατί έχει θεσμικό ρόλο, αλλά γιατί γνωρίζει καλύτερα από όλους τις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πτωχός.

Το παράδειγμα της μαρίνας Λουτρακίου
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενσωματώνει τον θαλάσσιο τουρισμό στον πυρήνα της αναπτυξιακής της στρατηγικής. «Με φυσικά πλεονεκτήματα, ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και τουριστική δυναμική, η Πελοπόννησος διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες για τη δημιουργία ενός συνεκτικού και βιώσιμου δικτύου μαρινών» σημείωσε. Ο Δημ. Πτωχός τόνισε πως υπάρχουν οριοθετημένες παρεμβάσεις, φέρνοντας για παράδειγμα τη μαρίνα Λουτρακίου, αλλά και ώριμα έργα που υλοποιούνται, όπως η μαρίνα Ναυπλίου. «Παράλληλα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θέσεων ελλιμενισμού σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με στόχο την ενεργοποίηση τουριστικών «αγκυροβολιών» και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» συνεχισε.
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι Σταύρος Κατσικάδης (πρόεδρος Ε.ΜΑ.Ε.), Γεώργιος Βαγγέλας (Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ), Στέφανος Γκίκας (Υφυπουργός Ναυτιλίας), Ευθύμιος Μπακογιάννης (Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού) και Γιώργος Παπαχρήστου (Υπερταμείο – Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων), με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου.
Όπως επισημάνθηκε, η μελέτη θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου για τα τουριστικά λιμάνια της χώρας, που θα συνδυάζει τη βιωσιμότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.