Κορινθία

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Κορίνθου Απόστολο Παύλο

Το παράσημο του Απ. Παύλου απένειμε ο Μητροπολίτης στον Ευάγγελο Καλλίρη, εκκλησιαστικό επίτροπο που έφυγε από κορωνοϊό

Με την Πανηγυρική Τρισαρχιερατική θεία λειτουργία, στον ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021» προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, πολιούχου της Κορίνθου.

Στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου λοιπόν, συνιερουργούντων του Μητροπολίτη μας κ. Διονυσίου και του Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Για δεύτερη ημέρα βρέθηκε στην πόλη της Κορίνθου ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού δεν επέτρεψαν ούτε αυτή την χρονιά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στους συνοδικούς Μητροπολίτης να παραβρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κορίνθου για τον ιδρυτή της ελλαδικής εκκλησίας. Στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου λοιπόν, συνιερουργούντων του Μητροπολίτη μας κ. Διονυσίου και του Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου μίλησε στον κόσμο που συγκεντρώθηκε και σήμερα το πρωί στο ναό, κυρίως στον προαύλιο χώρο αυτού, μιλώντας για την ευχαριστιακή προσέγγιση, που διέπει όλες τις σχέσεις των χριστιανών. Αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο, τον κατ’ εξοχήν, όπως σημείωσε, μιμητή του Ιησού. «Είναι, είπε, η επακριβωμένη εικών του Ιησού, σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο. Ο πίνακας της ζωής του Αποστόλου Παύλου, ενώ ήταν γεμάτος αράχνες και σκοτάδι, ως Σαούλ, διώκτης του Χριστιανισμού, έγινε λαμπερός, πολύχρωμος, φωτεινός, ως Παύλος. Το κάθε κομμάτι του σώματος του Αποστόλου Παύλου, ακόμη και τα ιμάτια του, είναι σημαντικότερα από σπουδαίες μορφές του Χριστιανισμού σύμφωνα με την περιγραφή και τον παραλληλισμό του Ιερού Χρυσοστόμου».

Για την ζωή και την πίστη του Αποστόλου Παύλου στον Ιησού, τον οποίο κηρύττει ομολογώντας το παρελθόν του, μίλησε ο Ζακύνθου κ. Διονύσιος

«Ομολογώντας το παρελθόν του»

«Ο Παύλος μιμείται τον Ιησού, τον κηρύττει, ομολογώντας το παρελθόν του και τονίζοντας την αλλαγή, που επέφερε ο Κύριος στην ζωή του» ανέφερε ακόμα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, στον λόγο του. «Δεν ξεχνά ποτέ ότι υπήρξε διώκτης και υβριστής του Χριστιανισμού και ανατρέχει πάντοτε στο παρελθόν του για να παραδειγματίσει και να φέρει στον δρόμο του Χριστού τους παραπλανημένους» συνεχίζει και καταλήγει: «Αυτόν τον Παύλο, τον οδοδείκτη της ζωής του Χριστού, σύμφωνα πάλι με τον ιερό Χρυσόστομο, οφείλουμε να ακολουθούμε, να ομοιάζουμε και να μιμούμεθα, ιδιαιτέρως εσείς οι Κορίνθιοι, οι τιμώμενοι εις τους αιώνας με τις δύο ανυπέρβλητες Επιστολές, που σας άφησε ως παρακαταθήκη και ευλογία».

Την απονομή του παρασήμου του Αποστόλου Παύλου έκανε και φέτος ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος

Με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου

Λίγο πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, αφού ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, για τον οποίο ομίλησε με πολύ θερμούς λόγους, απένειμε το παράσημο του Αγίου Αποστόλου Παύλου:

  • Στον αείμνηστο Ευάγγελο Καλλίρη, εκκλησιαστικό επίτροπο του Ναού του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, «ο οποίος, όπως παρατήρησε ο Μητροπολίτης, διακόνησε τον ναό με μεγάλη θέληση, ευόρκως και θυσιαστικώς, επί σειρά ετών, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του, αλλά και τις αγαπητικές για την εκκλησία μας ιδέες του». Παρατήρησε δε ότι στο πρόσωπο του εκλιπόντος, που έφυγε από επιπτώσεις της νόσου του κορωνοϊού τον περασμένο χειμώνα, «τιμούνται, από την ταπεινότητά μου και όλοι όσοι εργάζονται εθελοντικά στον ιερό ναό για την ευταξία και την εύρυθμη λειτουργία του».
  • Στους μαθητές, τον Διευθυντή Μάριο Γεωργιάδη, τους Καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου και όλους όσοι συμμετείχαν στον «Γ’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Προσωπικότητες της μετεπαναστατικής περιόδου του 1821», τον οποίον συνδιοργάνωσαν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας το Α’ Βραβείο για την ταινία μικρού μήκους υπό τον τίτλο: «Τον σταυρό σας και ρίξτε τους γάντζους, Κ. Κανάρης». Συγκεκριμένα  την διάκριση αυτή ενεχείρισε στον Διευθυντή του Δ΄ Γυμνασίου ο εκ προσώπου της Ιεράς Συνόδου παριστάμενος Σεβ. άγιος Ζακύνθου, αφού ο διαγωνισμός ήταν συνδιοργανωμένος από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Υπουργείο Παιδείας.
  • Τον Χαράλαμπο Λαγό, Πανελληνιονίκη στο ατομικό αγώνισμα των οκτακοσίων (800) μέτρων και στο ομαδικό αγώνισμα των 4Χ400 μέτρων (σκυταλοδρομία), στο πρόσωπο του οποίου, μαζί με τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου βράβευσε όλη την αγωνιζόμενη και μαχόμενη «για την Ελλάδα» Κορινθιακή νεολαία. Την διάκριση απένειμε ο Ταξίαρχος Λεωνίδας Παπαλεωνίδας, Διοικητής της Σχολής Μηχανικού.

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου, εμφανώς συγκινημένος, ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στο ιερό καθήκον και την υποχρέωσή του να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συντελεστές των «ΙΕ΄ Κορίνθου Παυλείων», αλλά κυρίως προς τους χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι και φέτος απέδωσαν την δέουσα τιμή στον ένα και μοναδικό, στον ιδρυτή της εκκλησίας μας, στον Πολιούχο και προστάτη της Κορίνθου.

Τον αείμνηστο Ευάγγελο Καλλίρη, εκκλησιαστικό επίτροπο του Ναού του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, που έφυγε από κορωνοϊό, τίμησε ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος παραδίδοντας το παράσημο στα μέλη της οικογένειάς του που βρέθηκαν στο ναό
Τον Πανελληνιονίκη Χαράλαμπο Λαγό τίμησε επίσης ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος με το μετάλλιο του Απ. Παύλου, ενώ την διάκριση απένειμε ο Ταξίαρχος Λεωνίδας Παπαλεωνίδας, Διοικητής της Σχολής Μηχανικού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο