Περιφέρεια

Τρίτη πανελλαδικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ανάπτυξη δικτύων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Τρίτη πανελλαδικά, μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία -στην περιοχή της Θεσσαλονίκης-, αναδεικνύεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ανάπτυξη δικτύων δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στο 2ο ετήσιο συνέδριο Ηλεκτροκίνησης (Electric Vehicle Conference) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και την διεξαγωγή του οποίου χαιρέτισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Στο συνέδριο, στο οποίο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχαν οι συνεργάτες της μηχανικοί που έχουν υπό την ευθύνη τους το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης EnerNETMob, έγινε αναφορά σε όλες τις δράσεις και πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα, είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο δήμων, με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας εν γένει.

Επίσης, αναλύθηκαν από στελέχη του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προελεύσεως) τρόποι και μεθοδολογία ώστε να γίνει εφαρμογή της “έξυπνης φόρτισης”, η οποία θα διασφαλίζει ότι η ηλεκτρική ενέργεια φόρτισης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τη μείωση του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος παραγωγής και χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Πρώτων Υλών του υπουργείου Ενέργειας παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση των δικτύων με δημοσίως προσβάσιμους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία φέρνουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου τρίτη πανελλαδικά σε αριθμό φορτιστών -μετά την Αττική (Αθήνα) και την Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη).

Η παρουσίαση του ΔΕΔΔΗΕ

Επίσης, στη σχετική του παρουσίαση, ο ΔΕΔΔΗΕ κατέγραψε τα βήματα για την αδειοδότηση της εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε δημοσίως προσβάσιμα σημεία, μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υλοποιεί και η οποία θα απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία.

Τέλος, τόσο από τη Διεύθυνση Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ (DEI Blue) όσο και από άλλες εταιρείες, παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του δικτύου καθώς και οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στα αυτοκίνητα (V2G – Vehicle to Grid) όσο και της ασύρματης φόρτισης.

Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, στον χώρο της έκθεσης Mobility έγινε παρουσίαση των νέων μοντέλων των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και φορτιστών και λύσεων μικροκινητικότητας από διάφορες εταιρείες του χώρου της αυτοκίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο ευρωπαϊκό, συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα EnerNETMob, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος μεταξύ 16 άλλων εταίρων από κράτη της Μεσογείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο