Κορινθία

Συστάσεις για την συγκομιδή ελαιόκαρπου στη ζώνη δακοκτονίας στην Κορινθία

Τις ημερομηνίες που μπορεί να αρχίσει η συγκομιδή ελαιόκαρπου σε όλες τις κοινότητες του νομού Κορινθίας, που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας έτσι ώστε να μην υπάρξουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο, ανακοίνωσε η ΔΑΟΚ Κορινθίας, μετά και τη λήξη των ψεκασμών για το 2021.

Στον πίνακα αναγράφεται η ημερομηνία της τελευταίας επέμβασης ανά Κοινότητα που πραγματοποιήθηκε από την ΔΑΟΚ Κορινθίας με τα φυτοπροστατευτικό «Success» και «Decis» για το οποίο η έγκρισή του από το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι το διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής πρέπει να είναι τουλάχιστον 7 ημέρες.

Σε επισήμανση της Περιφέρειας, τονίζεται ότι επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νομό Κορινθίας παραμένουν ευνοϊκές για τη συνέχιση της δραστηριότητας του εντόμου, εκτιμάται ότι ενέχει ο κίνδυνος για όψιμες προσβολές. Όσοι παραγωγοί πρόκειται να συγκομίσουν αργά τον ελαιόκαρπό τους (ειδικά από τέλος Νοεμβρίου και μετά) να εξετάσουν το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης ενός επιπλέον ψεκασμού (δολωματικού ή καλύψεως), όπου αυτό κριθεί σκόπιμο, έτσι ώστε να μην προκύψει όψιμη δακοπροσβολή. Επισημαίνουμε επίσης ότι αυτήν την περίοδο παρατηρούνται προσβολές και από μυκητολογικές ασθένειες.

Οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο για το σκεύασμα που θα επιλέξουν, όσο και για την τήρηση του διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ του χρόνου του ψεκασμού και της ελαιοσυλλογής. Η μη τήρηση του χρόνου αναμονής έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στον καρπό και στο ελαιόλαδο υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων.

Τέλος, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν από την υπηρεσία δειγματοληψίες ελαιόλαδου στα ελαιοτριβεία, η τυχόν διαπίστωση υπολειμμάτων ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο συνεπάγεται αυστηρές κυρώσεις για τον παραγωγό. Για αυτό το λόγο, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει απαραιτήτως πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, να συμβουλευτούν τον Γεωπόνο από τον οποίο θα προμηθευτούν το σκεύασμα και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο