Περιφέρεια

Στο πόδι η Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την ανησυχία μιας πυρκαγιάς

Την ετοιμότητα των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εν αναμονή των δύσκολων καιρικών συνθηκών των επόμενων ημερών, που προκαλεί ο καύσωνα στην περιοχή μας ζήτησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Στο μεταξύ, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, καθώς και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές της Κορινθίας. Συναγερμός για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) έχει σημάνει για σήμερα Πέμπτη, 1 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Εσωτερικών, για το νομό Κορινθίας. Παράλληλα, η Π.Ε. Κορινθίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.  Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά, θα πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τηλεσύσκεψη με τον περιφερειάρχη

Από τον περιφερειάρχη δόθηκαν οδηγίες για τον καθαρισμό πρανών στο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και για την άμεση πίστωση των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών με τα πρόσφατα εγκεκριμένα από την πολιτεία κονδύλια, προκειμένου αυτές να προβούν στον καθαρισμό των δασικών δρόμων.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο Παν. Νίκας, με τη συμμετοχή του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή και των επικεφαλής των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Κατά την σύσκεψη έγινε ενημέρωση επίσης για τις αποθήκες υλικού πολιτικής προστασίας που δημιουργούνται ανά Π.Ε. καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τίποτα επί της ουσίας, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Από τον περιφερειάρχη δόθηκαν οδηγίες για τον καθαρισμό πρανών στο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και για την άμεση πίστωση των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών με τα πρόσφατα εγκεκριμένα από την πολιτεία κονδύλια, προκειμένου αυτές να προβούν στον καθαρισμό των δασικών δρόμων.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι τα μηχανήματα των Π.Ε. θα πρέπει να λειτουργούν κοντά στην έδρα τους, καθώς η αποστολή τους σε απομακρυσμένα σημεία αφαιρεί χρόνο για παραγωγή ουσιαστικού έργου, συνέστησε δε να γίνουν εργολαβίες για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στα εν λόγω απομακρυσμένα σημεία.

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι η Περιφέρεια έρχεται επικουρικά να στηρίξει όπου χρειαστεί το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- έχει τον πρώτο λόγο σε περιστατικά πυρκαγιών και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Τόνισε δε ότι η επικούρηση θα προκύπτει μετά από έγγραφο αίτημα που θα καταθέτει ο επικεφαλής της πυροσβεστικής δύναμης και η Περιφέρεια θα ανταποκρίνεται αναλόγως. Υπενθύμισε, με την ευκαιρία, την συνδρομή της Περιφέρειας προς το Πυροσβεστικό Σώμα με υλικά, όπως ελαστικά για τα πυροσβεστικά οχήματα, σωλήνες πυρόσβεσης, αλλά και του υπερσύγχρονου drone.

Τέλος, ο περιφερειάρχης κάλεσε τα κατά τόπους τμήματα Πολιτικής Προστασίας να στηρίξουν τους εθελοντές, καταγράφοντας τις ανάγκες τους προκειμένου να ανταποκριθεί η Περιφέρεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο