KR Tempo

Αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Η καρδιά µιας πόλης ξαναχτυπά

Την επόμενη Δευτέρα, 22 Απριλίου και ώρα 7.00 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγµατοποιηθεί διάλεξη µε τίτλο: «Αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Η καρδιά µιας πόλης ξαναχτυπά».

Εκεί θα βρεθούν και θα μιλήσουν η Γιώτα Κασίµη, προϊσταµένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και η αρχαιολόγος Δήµητρα Ανδρίκου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος. Θα ακολουθήσει κέρασµα στο φουαγιέ µε προϊόντα της Κορινθιακής γης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, όμως απαιτείται κράτηση για την εξασφάλιση δελτίου προτεραιότητας (συμμετοχή στο τηλέφωνο 6972978363). Ο δήμος Σικυωνίων θα ναυλώσει λεωφορείο για την δωρεάν μετάβαση όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν την διάλεξη.

Το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας

Το αρχαίο θέατρο έχει οικοδοµηθεί στη φυσική κλιτύ της ακρόπολης του υψιπέδου της Σικυώνας, µε προσανατολισµό βορειοανατολικό. Μαρτυρείται στις γραπτές πηγές για πρώτη φορά στην εξιστόρηση της δράσεως του Αράτου κατά το έτος 251 π.Χ. (Πλουτάρχου, Άρατος, 8). Στη νεότερη έρευνα η πρώτη ουσιαστική χαρτογράφηση και σχεδίαση µερών του µνηµείου έγιναν από την επιστηµονική αποστολή του Μορέως υπό τον Guillaume-Abel Blouet. Η πρώτη ανασκαφή έγινε ήδη από τη δεκαετία του 1880 από την Αµερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία αποκάλυψε το σκηνικό οικοδόµηµα, την ορχήστρα και µέρος από τις κατώτατες σειρές του κοίλου.

Εν συνεχεία, το 1954 ο Αναστάσιος Ορλάνδος έκανε καθαρισµούς στο σκηνικό οικοδόµηµα, τη βόρεια θολοσκεπή δίοδο και σε ορισµένους θρόνους και εδώλια. Το 1984 η Κ. Κρυστάλλη-Βότση µε την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία έκανε δοκιµαστικές τοµές στο κοίλον. Γεωαρχαιολογική επιφανειακή έρευνα έγινε το 2015 από τους Ch. Haward  και  Γ. Λώλο.

Η χρονολόγηση της πρώτης οικοδοµικής φάσης του λίθινου θεάτρου δεν µπορεί να τοποθετηθεί πριν το τελευταίο τρίτο του 4ου αι. π.Χ. Δεν αποκλείεται να υπήρχε στην περιοχή, πριν την οικοδόµηση του λίθινου θεάτρου, πρωιµότερος χώρος θέασης και θεατρική δραστηριότητα, σχετιζοµένη και µε λατρευτική δραστηριότητα. Σκοπός των τελευταίων αρχαιολογικών ερευνών (2014-2019) ήταν η γεωµετρική τεκµηρίωση µερών του θεάτρου, η αποκάλυψη τεκµηρίων χρονολόγησης, η ενδελεχής καταγραφή, αποτύπωση και αποτίµηση όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων των µερών του αρχαίου θεάτρου και η προετοιµασία εκπόνησης µελετών προστασίας, αποκατάστασης και επανάχρησης του µνηµείου. Παράλληλα, αντιµετωπίστηκαν µε ειδικές µελέτες επιµέρους θέµατα, όπως η διευθέτηση των υδάτων αλλά και η σύνδεση του αρχαίου θεάτρου µε τα υπόλοιπα µνηµεία της αρχαίας Σικυώνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο