KR Tempo

Στην Συκιά και το Ξυλόκαστρο οι δράσεις τις «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Άγγελο Σικελιανό και την ζωή του στην Δυτ. Κορινθία

Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021», εκτυλίσσονται από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου, Δελφούς, την Αθήνα και σε πολλές ακόμα περιοχές, μεταξύ των οποίων η Συκιά και το Ξυλόκαστρο, στην Δυτική Κορινθία.

Η Συκιά περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτώ, καθώς οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του -και ενσωματώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Άγγελος Σικελιανός» στους Δελφούς- ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές, καθώς και η συνεισφορά της στην υλοποίησή τους. Στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται εργαστήρια με τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών φορέων και συλλόγων. Μεταξύ αυτών, συμμετέχει και η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων, με τα μέλη της Γιάννη Σώκο και Σωτήρη Κοκκωνάκη.

Το Πνευματικό Φόρουμ απευθύνεται σε ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών, από όλο τον κόσμο αντικείμενο να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, να διερευνήσουν και να προτείνουν λύσεις για κοινά προβλήματα, να επιδείξουν τα επιτεύγματά τους στον τομέα της σκέψης, των τεχνών και του πολιτισμού. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Συκιά Ξυλοκάστρου ξεκινά αύριο Πέμπτη, 17 Ιουνίου, από την βίλλα του Άγγελου Σικελιανού

Στην Συκιά

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Συκιά Ξυλοκάστρου ξεκινά αύριο Πέμπτη, 17 Ιουνίου, από την βίλλα του Άγγελου Σικελιανού, όπου στις 7:30 μ.μ. θέμα της εκδήλωσης είναι ο Άγγελος Σικελιανός, η Εύα, οι φίλοι, οι ιστορίες, με ένα αφιέρωμα στον ποιητή και την περίοδο που έζησε στην Συκιά. Ο Χρ. Χωμενίδης (συγγραφέας) θα μιλήσει με θέμα: «Ο Φοίνικας, μια μυθιστορηματική αντανάκλαση του Άγ. Σικελιανού. Η Μαριέττα Μινώτου (πανεπιστημιακός) θα μιλήσει με θέμα: «Άσβεστες μνήμες. Άγγελος Σικελιανός, ποιητικά βαφτίσια το 1932», ενώ η Νέλλη Λάβδα (φιλόλογος) θα προσεγγίσει το θέμα: «Ο δικός του Άγγελος».

Θα ακολουθήσει ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και του Άγγελου Σικελιανού, με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού και του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Δύο Ποιητές, δύο Συνθέτες , δύο Αιώνες Ελληνισμού. Στο τραγούδι η Άρτεμις Μπόγρη και στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας. Απαγγελία από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 18 Ιουνίου στο Ξυλόκαστρο, στο ανοιχτό θέατρο «Β. Γεωργιάδης».

Στο Ξυλόκαστρο

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 18 Ιουνίου στο Ξυλόκαστρο, στο ανοιχτό θέατρο «Β. Γεωργιάδης». Στις 8:00 το βράδυ θα ξεκινήσει συζήτηση με θέμα: «Ξυλόκαστρο, Πευκιάς, Συκιά. Το αραξοβόλι των ποιητών». Την εκδήλωση ετοιμάζουν η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων και συντονιστής θα είναι ο Σωτήρης Κοκκωνάκης, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, αντιπρόεδρος της Εταιρείας. Το θέμα: «Σικελιανός, Εύα Πάλμερ, Δελφική ιδέα» θα αναπτύξει ο κ. Κοκκωνάκης. Στην συνέχεια, ο Γιάννης Σώκος θα μιλήσει για τον Σικελιανό, το Ξυλόκαστρο και τις πηγές ποιητικής έμπνευσης του λογοτέχνη. Η Σωτηρία Δημοπούλου θα αναφερθεί στην ιδεολογία κα την κοσμοθεωρία του Σικελιανού, μέσω της ανάλυσης του ποιήματος «Γιατί βαθιά μου δόξασα», ενώ ο Παύλος Μεθενίτης θα αναφερθεί στο γνωστό ανέκδοτο διήγημα του Ν. Καζαντζάκη: «Ο δισθανής».

Στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ της Παρασκευής μια μουσική τελετουργία με αφήγηση και εικαστικές παρεμβάσεις με θέμα τη μακραίωνη Ελληνική Ιστορία.

Με αφορμή την αγάπη της Εύας Πάλμερ στην Υφαντική, τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Συκιάς καλούνται να προσεγγίσουν την αρχαία Τέχνη και να μάθουν τα μυστικά της υφαντικής με σύγχρονους μικρούς αργαλειούς. Επιμέλεια Ελίνα Μενούνου, παιδαγωγός.

Το πρόγραμμα στη Δυτ. Κορινθιά ολοκληρώνεται το Σάββατο, 19 Ιουνίου και ώρα 10:00 το πρωί, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Συκιάς. Με αφορμή την αγάπη της Εύας Πάλμερ στην Υφαντική, τα παιδιά καλούνται να προσεγγίσουν την αρχαία Τέχνη και να μάθουν τα μυστικά της υφαντικής με σύγχρονους μικρούς αργαλειούς. Επιμέλεια Ελίνα Μενούνου, παιδαγωγός.

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 8:00, στον ίδιο χώρο, οι ομιλίες θα έχουν θέμα: «Μια βραδιά στην παραλία της Συκιάς». Η Ελίνα Μενούνου, αντιδήμαρχος του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης παρουσιάζει το έργο και τις εκδηλώσεις του Δήμου, που αφορούν στο έργο του Άγγελου Σικελιανού. Η Θεώνη Τσόκου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγγελος Σικελιανός» απευθύνει σύντομο χαιρετισμό και παρουσιάζει τη δράση του Συλλόγου. Ο Κώστας Σταθόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Θαλερού παρουσιάζει επίσης το έργο και τις δράσεις του συλλόγου που ηγείται, ενώ η Νέλλη Λάβδα παρουσιάζει τον νέο θεσμό: «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Κλείνοντας τις εκδηλώσεις στην Συκιά και στο Ξυλόκαστρο, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού, με έδρα την Κόρινθο, παρουσιάζει τη μουσική εκδήλωση: «…μνήμες μουσικές από την Ελλάδα που αγαπήσαμε…» με τραγούδια των Αττίκ, Πολυμέρη, Σακελλαρίδη κ.ά. Ερμηνευτές η Κάτια Πάσχου, σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Κωνσταντίνος Ρίσκας φωνητικά – κιθάρα), ο Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), ο Δημήτρης Μαύρος (κιθάρα). Την κ. Πάσχου θα συνοδεύουν οι καλλιτέχνες – καθηγητές του Καλογεροπούλειου Ωδείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο