Δήμοι

Σε κοινούς δρόμους ο Δήμος Κορινθίων με τις Συρακούσες

Ήταν ένα ιστορικό ταξίδι και μια αφετηρία των νέων σύγχρονων σχέσεων της Κορίνθου με τις Συρακούσες, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος – παρόντος και μέλλοντος.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Σικελική πόλη, έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον ομόλογο του δήμαρχο Συρακουσών Francesco Italia. Ομοίως και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και την οποία αποτελούσαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπύρος Ζαχαριάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Κυριαζής. Κοινός σκοπός να προωθηθεί η αδελφοποίηση των δυο περιοχών που ούτως ή άλλως φέρουν ιστορικούς πανάρχαιους δεσμούς, οι Συρακούσες ιδρύθηκαν το 734 π.χ από Κορίνθιους αποίκους.

Η υπογραφή του μνημονίου από τους δυο δημάρχους Βασίλη Νανόπουλο και Francesco Italia στην αίθουσα «Paolo Borsellino» του Palazzo Vermexio δεν ήταν παρά η επισφράγιση των επαφών και συνομιλιών που έχουν προηγηθεί με τον εκπρόσωπο του δήμου Συρακουσών Θεόδωρο Αγγελόπουλο, των επιθυμιών εκατέρωθεν για μια σχέση ουσιαστική εφ’ εξής, μια σχέση η οποία δεν θα άπτεται μόνο του πολιτιστικού αντικειμένου.

Κοινή πορεία

«Οι δεσμοί της Κορίνθου με τις Συρακούσες είναι ιστορικοί» σημείωσε ο κ. Νανόπουλος και πρόσθεσε: «τους ισχυροποιούμε υπογράφοντας ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, αδελφοποιούμε τους τόπους μας και χαράσσουμε νέους δρόμους και κοινή πορεία στον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση αλλά και την οικονομία και τον τουρισμό αφού το βλέμμα μας είναι σταθερά προσανατολισμένο στο μέλλον με τις ισχυρές πάντα βάσεις του κοινού μας παρελθόντος».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Συρακουσών, θύμισε πως η Κόρινθος υποστήριξε την πόλη του στην υποψηφιότητά της ως πολιτιστική πρωτεύουσας για το 2024. «Είναι η μητέρα – πατρίδα μας, είναι μια πόλη που αισθανόμαστε ως δίδυμη για τους συμπαγείς δεσμούς που μας ενώνουν» υπογράμμισε ο Francesco Italia. «Σήμερα, συνέχισε, δημιουργούμε τους όρους για ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας, οι οποίοι, επίσης, μέσω της ανταλλαγής δεξιοτήτων, θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες που βασίζονται σε συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Κοινές εκδηλώσεις

Το μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται στη διοργάνωση «καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων, συνεδρίων και δημοσιεύσεων για τη διάδοση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κυρίως  του σχολικού και πανεπιστημιακού κόσμου των δύο κέντρων», αλλά και σε έργα ικανά να έχουν  πρόσβαση σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Για την παρακολούθηση κοινών δραστηριοτήτων θα εξεταστεί η σύσταση μιας πολύ μικρής «Επιτροπής Συρακουσών –  Κορίνθου». Το Φεστιβάλ Μαθητικού Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην Κόρινθο είναι επίσης βασικός στόχος.

«Σκεφτόμαστε, εξήγησε ο Ιταλός δήμαρχος, μια επιχειρησιακή συνεργασία ικανή να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις κοινότητές μας με βάση ένα κοινό όραμα». Εξέφρασε την επιθυμία του, «να επεκτείνουμε τις πολιτιστικές μας προσφορές προς όφελος της μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής που θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης. Κοινά περιεχόμενα, λοιπόν, και κοινές στρατηγικές επικοινωνίας γιατί η σύγκριση είναι ευκαιρία για εμπλουτισμό και γνώση».

Πρόσκληση στην Κόρινθο

Ο δήμαρχος Βασίλης  Νανόπουλος, σημείωσε πως η συνεργασία των δύο πόλων, ξεκίνησε 734 χρόνια προ Χριστού «και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε σε μια σύγχρονη βάση και με βλέμμα στους νέους και στον σύγχρονο πολιτισμό» είπε, αισθανόμενος υπερήφανος για αυτή την συνεργασία, εντυπωσιασμένος για το επίπεδο των πολιτιστικών πρωτοβουλιών που διοργανώνονται στις Συρακούσες. Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος προσκάλεσε δε το Δήμαρχο Συρακουσών να επισκεφθεί την Κόρινθο και την αρχαιολογική της κληρονομιά, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Το Σαββατοκύριακο, 2-3 Ιουλίου, ήταν αφιερωμένο στην  συνεργασία και συνεχίστηκε με το διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Kairos, μόνο ο χώρος θυμάται», με Έλληνες, Κύπριους και Ιταλούς ομιλητές. Ακολούθησε έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής των Stefania Pennacchio και Βασίλη Βασιλειάδη. Μοναδική υπήρξε η εμπειρία στο ανοιχτό θέατρο Συρακουσών και στην παράσταση «Οιδίππους Τύραννος», όπου ο δήμαρχος Κορινθίων απηύθυνε χαιρετισμό σε 4.500 πολίτες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο