Κορινθία

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες του Δήμου Σικυωνίων

Από σήμερα Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε στον Δήμο Σικυωνίων, ο δεύτερος κύκλος εξετάσεων και επανελέγχου του γυναικείου πληθυσμού, από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας (ΕΙΟ), στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου».

Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τον Δήμο Σικυωνίων, αφορά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Στόχος του προγράμματος είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 έως 70 ετών με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και πάνω επιπροσθέτως με μαστογραφία. Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών, που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη φάση εξετάσεων.

Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα διενεργείται τεστ Παπ με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thin prep και θα γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV. Οι εξετάσεις είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια και θα διενεργούνται στην ειδική αυτοκίνητη μονάδα που διαθέτει το ΕΙΟ, η οποία θα βρίσκεται σταθμευμένη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Κιάτο. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2742360130 και 2713610243 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Εχει ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από τον ΕΟΔΥ σχετικά με όλα τα μέτρα που τηρούνται στην σταθερή μονάδα για την προστασία των προσερχομένων προς εξέταση γυναικών, του προσωπικού, καθώς και της σωστής απολύμανσης των χώρων της μονάδας.

Οι διαγνώσεις των μαστογραφιών και των λαμβανομένων επιχρισμάτων γίνονται από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου. Οι γυναίκες ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος, αυτός πραγματοποιείται, επίσης δωρεάν, είτε στην κινητή είτε στην σταθερή μονάδα του Ιδρύματος. Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Αγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο