Περιφέρεια

Παν. Νίκας. Το νέο ΕΣΠΑ έρχεται να διορθώσει λάθη του παρελθόντος

«Οφείλουμε να λέμε την αλήθεια και να είμαστε ευθείς στις διαπιστώσεις μας, μεταξύ μας δεν πρέπει να κυριαρχούν κριτήρια δημοσίων σχέσεων, δεδομένου ότι μιλάμε για ευρωπαϊκές πιστώσεις που πρέπει να απορροφηθούν γρήγορα και τα έργα να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες».

Τα πιο πάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατά την τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με τους δήμους δικαιούχους των ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), εν όψει της εκκίνησης των ΟΧΕ της Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 του ΕΣΠΑ. «Στόχος μας, συνέχισε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να είναι στο νέο πρόγραμμα ΟΧΕ για το 2021 – 2027, η διόρθωση των λαθών του παρελθόντος και η κάλυψη των ανεπαρκειών που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα 2014 – 2020». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή δεν είχε συμμετοχή, ως προς τα έργα που είχαν ενταχθεί σε αυτό.

Δεν πάνε καλά

Ο κ. Νίκας ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των ΟΧΕ και των ΣΒΑΑ (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), αλλά και του ΤΑΠ ΤοΚ, κατά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, παρατηρώντας ωστόσο ότι το ΤΑΠ ΤοΚ παρουσιάζει σημαντικά καλύτερη εικόνα από τα άλλα δύο προγράμματα. «Κάποια από τα ενταγμένα έργα, προειδοποίησε, δυστυχώς, θα απενταχθούν, καθώς δεν δείχνουν πρόοδο στην υλοποίησή τους, με τις νομικές δεσμεύσεις και την απορρόφηση να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα -κάτι που ενδεχομένως να δικαιολογείται, εν μέρει, για τους μικρούς δήμους, όχι όμως και για τους μεγάλους». Παρατήρησε παράλληλα πως υπάρχουν και κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να γιατρευτούν, για να τονίσει πως για όλα αυτά χρειάζεται να γίνει κάθε αναγκαία προσπάθεια.

«Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται προς δύο κατευθύνσεις, τόσο προς την πλευρά των δήμων, όσο και προς την πλευρά της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, καλώντας και τις δύο πλευρές «να εντείνουν την προσπάθεια και όσον αφορά στους τεχνικούς συμβούλους και το έργο τους, και όσον αφορά στην στελέχωση των δήμων με καταρτισμένο προσωπικό -είτε μόνιμο, είτε με συμβάσεις- προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και να υπάρξει απορρόφηση των πιστώσεων».

Θα σωθούν στο νέο ΕΣΠΑ

Ο Παν. Νίκας, ενημέρωσε την συνάντηση πως το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει διπλάσιες πιστώσεις από αυτές του προηγούμενου. «Επομένως, χρειάζεται αφ’ ενός μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά στην απορρόφησή τους και αφ’ ετέρου προτάσεις για έργα τα οποία θα εισφέρουν στην επίλυση κοινωνικών θεμάτων, στην οικονομική ανάπτυξη και στην καινοτομία, όπως προβλέπεται» υπογράμμισε. Τέλος σημείωσε ότι τα μη ολοκληρωμένα έργα -ακόμα και αν απενταχθούν- θα ολοκληρωθούν με το νέο πρόγραμμα.

Οι Δήμοι της Κορινθίας

Αντικείμενο της συνάντησης στην Τρίπολη απετέλεσε ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των ΟΧΕ και σε αυτήν συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Τμήμα Κύπρου και Ελλάδας- με επικεφαλής τον Αθανάσιο Σοφό. Επίσης στελέχη της Εθνικής Αρχής Συντονισμού (ΕΑΣ), του αρμοδίου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και της ΕΥΔΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Πελοπόννησος 2021 – 2027), καθώς και δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δικαιούχων δήμων και από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Να αναφέρουμε πως οι Δήμοι που υλοποιούν ΟΧΕ ή θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, όσον αφορά την Κορινθία, είναι οι Δήμοι Κορινθίων, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Νεμέας, καθώς και οι Δήμοι Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Καλαμάτας, Αν. Μάνης, Δυτ. Μάνης, Τρίπολης, Σπάρτης, , Επιδαύρου και Ερμιονίδας. Στο νέο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) θα ενταχθούν οι Δήμοι που δεν είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο, στην Κορινθία οι Δήμοι Κορινθίων και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, καθώς και οι Δήμοι Τρίπολης και Σπάρτης στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο