Περιφέρεια

Ξεκινά η λειτουργία της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η σταδιακή, μεταβατική, λειτουργία της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την υπογραφή στην Τρίπολη, της σχετικής τροποποίησης της σχετικής ΣΔΙΤ (Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) μεταξύ της Περιφέρειας και της «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου», εταιρείας μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Την σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου» Γιώργος Αγραφιώτης και ο ομόλογός του της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Μανώλης Μαραγκουδάκης, παρουσία και του προέδρου του ΦοΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου και του συνόλου των στελεχών της περιφερειακής Αρχής, καθώς και περιφερειακών συμβούλων. Πλέον, καθίσταται εφικτή η εκκίνηση της μεταβατικής διαχείρισης στις μονάδες του έργου οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί (Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Νέα Κίο Αργολίδας), παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες ως κύτταρα ανάπτυξης κυκλικής οικονομίας.

Ικανοποιημένος ο Νίκας

«Πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την ποιότητα ζωής, για την ανάπτυξή μας τη γενικότερη» χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ανακοινώνοντας με ικανοποίηση ότι σε ελάχιστες ημέρες ξεκινά να λειτουργεί η πρώτη μονάδα διαχείρισης, στην περιοχή της Παλαιόχουνης. Όπως σημείωσε, η πλήρης διαχείριση δεν βρίσκεται πλέον πολύ μακριά.

Ο περιφερειάρχης, αφού επισήμανε ότι χρειάστηκε να υπερπηδηθούν πάρα πολλά εμπόδια μέχρι τη σημερινή υπογραφή, εξέφρασε ευχαριστίες προς την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή, «για τα βήματα που έκανε και τον κόπο που κατέβαλε», όπως σημείωσε, καθώς επίσης και την ΤΕΡΝΑ, για την πολύ καλή συνεργασία που είχε με την Περιφέρεια για πάνω από δύο χρόνια. Εξέφρασε ακόμα τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και προς τα στελέχη της Περιφέρειας που χειρίστηκαν το θέμα μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους συνεργάτες της.

Έτοιμη η ΤΕΡΝΑ

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Μανώλης Μαραγκουδάκης, χαρακτήρισε το έργο «εμβληματικό» και σημείωσε ότι από την πλευρά της εταιρείας θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να είναι άψογη η λειτουργία του έργου. Ευχαρίστησε δε με τη σειρά του όλους όσοι συνέβαλαν στο σημερινό αίσιο αποτέλεσμα. Ο ομόλογός του της «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου», Γιώργος Αγραφιώτης, έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο έργο. «που υλοποιήθηκε μέσα στον συμβατικό χρόνο με την εταιρεία να είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει την μεταβατική διαχείριση». Εκθείασε δε την εξαιρετική -όπως παρατήρησε- συνεργασία με την περιφερειακή Αρχή, τόσο τους αιρετούς, όσο και τα υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και τον ΦοΔΣΑ.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, Σταύρος Αργειτάκος, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του Συνδέσμου με την Περιφέρεια και την εταιρεία, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση, αλλά και την ανακούφιση, των δημάρχων που πλέον δεν θα αγωνιούν όπως τις προηγούμενες δεκαετίες για την διαχείριση των σκουπιδιών.

Ξεκινά η διαχείρηση

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για πάνω από 30 χρόνια, καλύπτοντας όχι μόνο την τρέχουσα κοινοτική οδηγία αλλά και τις μελλοντικές, μιας και επιτυγχάνει υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις, μέσω του μεγαλύτερου ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

  • Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας (27 χρόνια). Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.). Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση ύψους 152.000.000 ευρώ (62.500.000 ευρώ επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:
  • τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόννων τον χρόνο
  • τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
  • δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.
Το έργο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των δήμων και εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο