Κορινθία

Μετά την γιορτή της Πεντηκοστής ξεκινούν στην Κόρινθο τα «Παύλεια 2021»

Ο συμβολισμός των δικεροτρίκερων της τριαδικής Θεότητας

Η Κυριακή της Πεντηκοστής, γενέθλια ημέρα για την εκκλησία μας, γιορτάστηκε με την πανηγυρική δισαρχιερατική θεία λειτουργία στο ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξέχοντος του Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιου, με συλλειτουργό τον Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο.

Στον λόγο που απεύθυνε στους παριστάμενους πιστούς, ο Μητροπολίτης Κορίνθου επεσήμανε ότι, η ημέρα της Πεντηκοστής, είναι και η γενέθλιος ημέρα της Ελλαδικής εκκλησίας και μέσα στη λαμπρά και πανηγυρική λειτουργία επισυνάπτεται και ο Μέγας Εσπερινός της Γονυκλισίας.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο από την εκκλησία. Τον θεσμό της εκκλησίας, όπως ψάλλουμε, τον συγκροτεί το Πανάγιο Πνεύμα. Χωρίς Αυτό, το Οποίο οδηγεί τον κόσμο εις πάσαν την αλήθειαν, που δίνει πνοή, ζωή και τα πάντα, δεν μπορεί να υπάρξει εκκλησία και Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας» ανέφερε στον λόγο του μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης.

Ο συμβολισμός των δικεροτρίκερων

Ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, ερμήνευσε όλες τις κινήσεις, που λαμβάνουν χώρα κατά την θεία λειτουργία από τον Αρχιερέα με τα δικεροτρίκερα, τονίζοντας ότι, όλα αυτά συνδέονται με την παρουσία του Τριαδικού Θεού στην λατρεία της εκκλησίας μας.

Στην συνέχεια, ερμήνευσε τον συμβολισμό των δικεροτρίκερων, που φέρει ο Επίσκοπος κατά την θεία λειτουργία. Το κηροπήγιο με τα δύο κεριά, εξήγησε, συμβολίζει τον Ιησού Χριστό, τις δύο φύσεις του, την Θεία και την Ανθρώπινη, που είναι γεμάτες από Φως, και όταν ευλογεί ο Αρχιερέας με αυτό, δίδει στους πιστούς την ευλογία του Χριστού. Το άλλο κηροπήγιο, με τα τρία κεριά, συμβολίζει την Αγία Τριάδα «Φως ο Πατήρ, φώς ο Λόγος, φως και το Άγιο Πνεύμα» συνέχισε.

Με τον συμβολισμό αυτό λοιπόν, καλούνται οι πιστοί να αποδέχονται ως τον αληθινό και μόνον Θεό τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, την Τρισήλιο Θεότητα, που φωτίζει τον κόσμο. Παράλληλα, ερμήνευσε όλες τις κινήσεις, που λαμβάνουν χώρα κατά την θεία λειτουργία από τον Αρχιερέα με τα δικεροτρίκερα, τονίζοντας ότι, όλα αυτά συνδέονται με την παρουσία του Τριαδικού Θεού στην λατρεία της εκκλησίας μας και οι πιστοί με την συνειδητή συμμετοχή τους ομολογούν την πίστη τους και τότε ο Θεός τους αποδέχεται, τους κατανοεί, τους καθαρίζει και σκηνώνει στις καρδιές τους μετατρέποντάς τες σε ναό και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.

Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τελέστηκεμο εσπερινός της Γονυκλισίας, ενώ λίγο πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης, κήρυξε την επίσημη έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων των «ΙΕ΄ Κορίνθου Παύλειων 2021» και προσκάλεσε όλους τους Κορινθίους να τιμήσουν τον Απόστολο Παύλο με την συμμετοχή τους σε όλες τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο