Δήμοι

Μεγάλα πλάνα για την Αρχαία Κόρινθο σχεδιάζει ο Δήμος Κορινθίων

Στο εμβληματικό έργο ανάδειξης της Αρχαίας Κορίνθου προχωρούν από κοινού ο Δήμος Κορινθίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και η Αμερικανική Σχολή.

«Με συντεταγμένα βήματα, κοινή στόχευση και υλοποίηση ενεργειών, προσφέρουμε στην πολιτιστική πρωτεύουσα του δήμου Κορινθίων την αναγνωρισιμότητα του Αρχαιολογικού χώρου, την αύξηση της επισκεψιμότητας, κυρίως όμως την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με τον οικισμό σ ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, μοναδική εμπειρία για επισκέπτες και κατοίκους» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο της Κορίνθου, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου, σχεδιάζει και δημιουργεί «μια νέα ζωή για την Αρχαία Κόρινθο» εντάσσοντας την στο νέο χάρτη ανάπτυξης. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν μεταξύ άλλων η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παναγιώτα Κασίμη, ο Διευθυντής Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής,  Chris Pfaff, καθώς επίσης και στελέχη του μελετητικού γραφείου που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης.

Η μελέτη προτείνει:

  • Νέα τοπογραφικά.
  • Την δημιουργία νέου μουσείου στην περιοχή του σημερινού Ξένια, κτήριο το οποίο θα κατεδαφιστεί και την συνολική ανάπλαση του χώρου.
  • Διαδρομές ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου με το Ωδείο, το Θέατρο, το Γυμνάσιο,  τα Λουτρά της Αφροδίτης  και τον οικισμό, είναι τα κύρια στοιχεία της μελέτης.

Στην σύσκεψη παρουσίασης υπήρξε συμφωνία των τριών φορέων επί των βασικών προτάσεων της μελέτης, διεκπεραιώθηκαν ζητήματα που θα επιτρέψουν στις διαδικασίες να ολοκληρωθούν γρήγορα και εντός των προθεσμιών ενώ κατεγράφη η πεποίθηση ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

«Με τολμηρές αποφάσεις και σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Αμερικανική Σχολή, τους μελετητές και τους ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθεια αναμορφώνουμε, αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την Αρχαία Κόρινθο» συνεχίζει η ανακοίνωση του Δήμου.

«Ως δημοτική αρχή, γνωρίζουμε την αξία και την δυνατότητα της Αρχαίας Κορίνθου, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου επιτελούμε το καθήκον μας στην κληρονομιά των προγόνων μας, κυρίως όμως στο μέλλον που, αξιοποιώντας την, διαγράφεται λαμπρό» ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κορινθίων με το πέρας της σύσκεψης. «Η Αρχαία Κόρινθος, υπογράμμισε, συμβολίζει την συνέχεια των πολιτισμών και των θρησκειών. Το έργο έρχεται να συνδέσει αρμονικά τον αρχαιολογικό χώρο με τον  οικισμό και να αλλάξει την καθημερινότητα των κατοίκων. Να την αναβαθμίσει, να την μετατρέψει σε εμπειρία. Να παρουσιάσει εν τέλει στον κόσμο μια νέα Αρχαία Κόρινθο όπου κάθε βήμα της θα είναι και ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Μια εμπειρία μοναδική. Να σχεδιάσει ουσιαστικά και να διαμορφώσει μια νέα ζωή».

Η μελέτη αναμένεται να παρουσιαστεί και στο δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου προκειμένου να λάβει την έγκριση του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο