KR Tempo

«Λίθους Μνήμης» τοποθετούν στο ορεινό Κρυονέρι ως αντίσταση στην λήθη

Μια σημαντική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Σικυωνίων το βράδυ της Παρασκευής στο Κρυονέρι. Πρόκειται για την τοποθέτηση Λίθων Μνήμης (Stolpersteine) σε ανάμνηση της διάσωσης της εβραϊκής οικογένειας Καμχή την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Οι Λίθοι Μνήμης – αντίσταση στην λήθη του χρόνου – είναι τσιμεντένιοι κύβοι, διαστάσεων 10Χ10 εκ., που φέρουν μια ορειχάλκινη πλάκα πάνω στην οποία είναι γραμμένο το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία θανάτου ανθρώπων που υπέστησαν διώξεις ή εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Τοποθετούνται σε μέρη που είχαν την τελευταία τους κατοικία ή εργάζονταν αυτοί οι άνθρωποι πριν συλληφθούν από τους Ναζί και σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εξόντωσης ή υποστούν ευθανασία ή καταφέρουν να δραπετεύσουν.

«Η μνήμη των γενεών, η συλλογική ιστορική μνήμη είναι το μυστικό κλειδί για το πέρασμα σε νέες εποχές με λιγότερη μισαλλοδοξία, λιγότερο φόβο, περισσότερη ανθρωπιά, περισσότερη ελπίδα» ανέφερε ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος. «Αυτή την ιστορική μνήμη, συηνέχισε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να την μεταδώσουμε στις νέες γενιές, ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί το κάθε τι καλό και το κάθε τι κακό που διαμόρφωσε τον κόσμο που παραδίδουμε».

Η τοποθέτηση των λίθων θα γίνει επί της επαρχιακής οδού, έμπροσθεν της οικίας του Δημήτρη Δημόπουλου, όπου κρυβόταν η εβραϊκή οικογένεια Καμχή το 1943-1944, παρουσία μελών της διασωθείσας οικογένειας.

Στο Μουσείο Στυμφαλίας

Το Σάββατο, 23 Ιουλίου και ώρα 9:00 το βράδυ, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλία θα προβληθεί η ταινία «A slice of heaven» (Ένα κομμάτι ουρανού), που έχει θέμα τη διάσωση της Εβραϊκής οικογένειας Καμχή στο Κρυονέρι Κορινθίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στην προβολή αναμένεται να παρευρεθεί η Ρίφκα Καμχή και η σκηνοθέτις Χιλά Τιμόα – Άσουρ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο