Επιχειρείν

Η Motor Oil στηρίζει τις νέες τεχνολογίες αποκατάστασης δασών

Στο πλαίσιο εφαρμογής έργων αναδάσωσης, η Motor Oil  αναδεικνύει τις καλές διεθνείς πρακτικές και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκαινιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την εκτέλεση δασικών έργων εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί πιλοτική αναδάσωση με τη χρήση drone. Η μεθοδος αυτή είναι πιο στοχευμένη και αποδοτική καθώς απλουστεύεται η εργασιακή διαδικασία και αποκλείονται σφάλματα κατά την εκπόνηση έργων δενδροφύτευσης. Ο Χρήστος Καραβίτης, Κοσμήτορας Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής στο ΓΠΑ παρατήρησε πως η πρωτοβουλία είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες που γίνεται από το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και μια από τις πρώτες παγκοσμίως, η προηγούμενη είχε γίνει στην Αυστραλία. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση ενός δάσους χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία» σημείωσε ο κ Καραβίτης. Πρόσθεσε πως η επιτυχής έκβαση αυτού του μοναδικού και καινοτόμου εγχειρήματος θα είναι το μέλλον για τις αναδασώσεις κυρίως σε δύσβατες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας/Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την έναρξη της πρώτης σποράς με χρήση drone παρατήρησε πως στο Αλεποχώρι, οι κλίσεις ξεπέρασαν το 100%, φθάνοντας μέχρι και 200%. «Σε αυτές τις κλίσεις είναι αδύνατο να φυτέψεις με άλλο τρόπο. Μόνο το drone seeding μπορεί να βοηθήσει» υπογράμμισε.

Αλλά και ο Μανώλης Ψωμιάδης, Επίκουρος Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου, σημείωσε για την καινοτόμα εφαρμογή: «Έχουμε φτιάξει μια ειδική κατασκευή, στην οποία μπαίνει μέσα ο σπόρος και περιστρέφεται με ταχύτητα και ταυτόχρονα με τη ταχύτητα κίνησης ρίχνουμε συγκεκριμένο σπόρο ανά τετραγωνικό μέτρο». Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η ταχύτερη ανάπλαση της περιοχής εμπλουτίζοντας τη ζώνη που βρίσκεται πάνω από τους οικισμούς, με είδη δέντρων που ευδοκιμούν στην συγκεκριμένη έκταση αλλά και δίνοντας μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιπλημμυρική προστασία.

Ξεκινώντας από την αναδάσωση στο Πανόραμα 3 της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων και προχωρώντας στις Βενίστρες του οικισμού Γαλήνης στο Δημοτικό διαμέρισμα Κινέτας, η συνολική έκταση που θα αναδασωθεί με τη συμβολή του Ομίλου αγγίζει τα 500 στρέμματα.

Ο σημαντικός ρόλος της Motor Oil

Ο Μιχαλης Λιάρος, Project & Group Synergies Manager της Motor Oil, ανέφερε πως με την έναρξη της πιλοτικής αναδάσωσης με χρήση drone, ανοίγει ένας νέος δρόμος στις δυνατότητες ανάπλασης του δασικού μας πλούτου. «Πρόκειται για μεθόδους με επίκεντρο την βαθιά κατανόηση και ευαισθησία του Ομίλου για τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων» τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό το έργο η Motor Oil είναι από τις πρώτες εταιρείες που προχωρούν σε μεγάλης αξίας δασοτεχνικών έργων που βασίζονται σε εγκεκριμένες μελέτες.

Στην ολοκληρωμένη στρατηγική του Ομίλου για την προστασία της βιοποικιλότητας, ανήκει και η πρωτοβουλία υιοθεσίας του δασικού εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας.

Το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια. Στόχος είναι η Κεντρική Αποθήκη Δασικών Σπόρων να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί, με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε σύντομα να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.

Ο Γιώργος Καρέτσος, Δασολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανέφερε τέλος πως η σημαντικότερη συμβολή της Motor Oil, «είναι η βοήθειά της για την ανασύσταση- αναδημιουργία του μεγαλύτερου φυτωρίου στην Ελλάδα, του δασικού φυτωρίου στην Αμυγδαλέζα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει στην αναθέρμανση όλων των φυτώριων υποδομών που είχε η χώρα μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο