Επιχειρείν

Η Μotor Oil Renewable Energy παρουσίασε στο Ντουμπάι τα πλάνα για την κατάκτηση ηγετικής θέσης στις ΑΠΕ

Τους στόχους της Μotor Oil Renewable Energy, προσηλωμένους στην εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 2 GW έως το 2030, για ένα βιώσιμο και καλύτερο αύριο με ανθεκτικά ενεργειακά συστήματα, με συνεργασία όλων των μερών, για περισσότερη ενέργεια και περισσότερες εναλλακτικές, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της MORE Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, από το Ντουμπάι, συμμετέχοντας στην COP28.

Οι συνομιλητές του στο πάνελ της συνάντησης, που διοργάνωσε η MORE, στο πλαίσιο της COP28, με θέμα:  «Η ενεργειακή διαφοροποίηση, κομβικός παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη», μίλησαν για την αναπτυξιακή δυναμική του ενεργειακού κλάδου και τα έργα που υλοποιούνται για τον πράσινο μετασχηματισμό, κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» της παγκόσμιας κοινότητας στις προοπτικές της Ελλάδας,

Οι στόχοι για ηγετική θέση

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ξεκάθαρος στον στόχο της MORE, που είναι η κατάκτηση ηγετικής θέσης και η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Επεσήμανε πως παρά τις εξωγενείς μεταβολές και συνεχείς κρίσεις, οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση θα πρέπει να επιταχυνθούν καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας. σημείωσε δε πως ακριβώς λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, η χώρα έχει μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο των ΑΠΕ. Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος όπου θα αναπτύσσονται όλοι οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. «Έτσι, θα επιταχυνθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία μέσα από εξαγωγές του ενεργειακού αποθέματος της χώρας» υπογράμμισε.

Σχετικά με τη δυναμική ανάπτυξη της MORE o κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως η ΜORE θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό περιβάλλον. Ήδη, σημείωσε, διαθέτει ένα σύγχρονο χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 837 MW, το 94% του οποίου είναι μονάδες παραγωγής με βάση την αιολική ενέργεια. «Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί την κορωνίδα για την πράσινη μετάβαση καθώς αξιοποιείται για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων όπως υδρογόνο και μεθάνιο» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της MORE.

Τα εναλλακτικά καύσιμα

Στο ίδιο πάνελ και ο Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Mοtor Oil, ο οποίος και εστίασε στη σπουδαιότητα των εναλλακτικών καυσίμων στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μίλησε για τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει το υδρογόνο και τα εμβληματικά έργα που ήδη υλοποιεί ο Όμιλος της Mοtor Oil προς αυτή την κατεύθυνση. «Ο Όμιλος Mοtor Oil έχει εκπονήσει έναν ολιστικό σχεδιασμό, υπό το πρόγραμμα Blue Med, ώστε να αναπτυχθεί αλυσίδα αξίας υδρογόνου στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Χατζηφώτης.

Συμμετέχοντας στην συζήτηση, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε από την πλευρά της για τη βούληση του κράτους να προχωρήσει την ενεργειακή μετάβαση, μέσα σε ένα δομημένο πλαίσιο με συνέπεια και ταχύτητα βήματα.

Κατακτώντας τις ΑΠΕ

Η MORE (Motor Oil Renewable Energy) είναι θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil και δραστηριοποιείται δυναμικά στις καθαρές μορφές ενέργειας και λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Έχει υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ 84 MW και άδειες προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 550 MW. Με όραμα να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση αλλά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ο Όμιλος της Motor Oil τον Μάιο 2022 ήρθε σε συμφωνία με τον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Με αυτήν την συμφωνία η MORE γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη. Η εταιρεία αναπτύσσεται ταχύτατα, υλοποιώντας, μέσα από στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες, έργα μεγάλης αξίας και σημασίας σε νέα, καινοτόμα πεδία του ενεργειακού κλάδου στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο