ΔήμοιΚορινθία

«Η Βόχα στον χρόνο». Επιστημονικό Συνέδριο από τον Δήμο Βέλου – Βόχας

Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η Βόχα στον χρόνο», διοργανώνει ο Δήμος Βέλου – Βόχας, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ του Δήμου «Ανέλιξη» το επόμενο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Οκτωβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στο Ξενοδοχείο «Alkyon Resort», στο Βραχάτι, ενώ όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριπάκος, αιτία για την πραγματοποίησή του, «αποτελεί η ασίγαστη επιθυμία μας να γνωρίσουμε σε βάθος τον τόπο μας και την ιστορία του, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε το μέλλον που του αξίζει». Αυτήν την ιστορία, «τη δική μας – άγνωστη εν πολλοίς – ραχοκοκαλιά, συνεχίζει ο Δήμαρχος, θα επιχειρήσουμε να ψηλαφίσουμε με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου».

  • Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν το επόμενο Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, στις 10:00 το πρωί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρία με θέμα της: «Γεωλογικά, σεισμολογικά και υδατικά θέματα της Βόχας. Τον συντονισμό θα έχει ο Απόστολος Πλαστήρας, Βιολόγος, Διευθυντής Σπουδών Homo Educandus Αγωγή. Τα θέματα θα αναπτύξουν οι:
  • Σπύρος Παυλίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Θέμα του: «Σεισμοί του γεωλογικού και ιστορικού παρελθόντος στον ανατολικό Κορινθιακό, εδαφικές διαρρήξεις και μέτρα προστασίας από σεισμούς».
  • Σωτήρης Κοκκάλας, Καθηγητής Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών. Θέμα του: «Η γένεση του Κορινθιακού Κόλπου και η εξέλιξη των ενεργών ρηγμάτων στο ανατολικό του τμήμα».
  • Κώστας Βουδούρης, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας. Θέμα του «Το υδατικό πρόβλημα της Βόχας: Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές».

Μετά το διάλειμμα, στις 11:45 π.μ. επίσης βάση του προγράμματος, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την «Στρογγυλή Τράπεζα», όπου θέμα θα έχει τις «Αναπτυξιακές προοπτικές της Βόχας» και συντονιστής του θα είναι ο Μιχάλης Χρηστάκης, Διδάκτωρ, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Γ. Ελλάδος «Κλεισθένης». Ο Κορίνθιος Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα  Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, θα αναπτύξει το θέμα της αρμοδιότητάς του με τον τίτλο: «Έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και ευκαιρίες για την Βόχα».

Ακολούθως, ο Χαρ. Κασίμης, πρώην γεν. γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία, με θεμα: «Από τις διεθνείς εξελίξεις στις εθνικές και τοπικές συνθήκες». Στην συνέχεια, ο Ραφαήλ Μάρκελλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Norwich Business School, University of East Anglia θα καταθέσει τις δικές του «Πέντε προτάσεις για την Οικονομική Ανάπτυξη της Βόχας».

Η συνέχεια

Η δεύτερη συνεδρία θα έχει θέμα τα Αρχαιολογικά της Βόχας και θα ξεκινήσει στη 1:45 μ.μ., όπως αναφέρει επίσης το πρόγραμμα, με συντονίστρια την Παναγιώτα Κασίμη, Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Τα θέματα θα αναπτύξουν οι:

  • Γιάννης Λώλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θέμα του:  «Τεκμήρια για την αξιοποίηση της εύφορης πεδιάδας της Βόχας στην αρχαιότητα».
  • Στέλιος Δαμίγος, Ιστορικός – ερευνητής, Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ. Θέμα του: «Κυνηγώντας Χίμαιρες: Οι νομισματικοί τύποι Κορίνθου και Σικυώνος ως όρια φαντασιακών κοινοτήτων».
  • Αναστασία Δανούση, Αρχαιολόγος Μιχάλης Λύρας, Αρχαιολόγος. Θέμα της: «Νεκροταφείο Αρχαϊκών – Κλασικών χρόνων στο Ζευγολατιό Κορινθίας».
  • Δήμητρα Σαρρή, Αρχαιολόγος ΕΦΑ Κορινθίας, Υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Γεώργιος Καλλής, Αρχαιολόγος. Θέμα τους: «Αρχαιολογικά κατάλοιπα της Ρωμαϊκής εποχής στο Ζευγολατιό».

Στις 3:00 μ.μ., ύστερα από ένα ακόμα διάλειμμα, αναμένεται να ξεκινήσει η Τρίτη συνεδρία με θέμα «Ιστορικά της Βόχας» και συντονίστρια την Φωτεινή Πέρρα, Επίκουρος Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τα θέματα θα αναπτύξουν οι:

  • Μιχαήλ Κορδώσης, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέμα του: «Η περιοχή ανάμεσα στην Κόρινθο και τα Βασιλικά με βάση το εκδοθέν φορολογικό κατάστιχο των Acciaiuoli (1365 μ.Χ.)».
  • Σεγιέντ Μοχαμάντ Ταγκί Σχαριάτ-Παναχί, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θέμα του:  «Η πεδιάδα της Βόχας μετά την Οθωμανική κατάκτηση».
  • Αγγελική Πανοπούλου, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Θέμα της: «Η πεδιάδα της Βόχας: Οικισμοί, γαιοκτησία και καλλιέργειες την περίοδο της Β’ Βενετοκρατίας».

Στις 4:00 μ.μ. θα διεξαχθεί η τέταρτη και τελευταία συνεδρία, της πρώτης ημέρας, με θέμα της «Αρχιτεκτονική και Μνημεία της Βόχας» και συντονιστή τον Νίκο Μπούρα, Αρχιτέκτωνα Μηχανικό ΕΜΠ. Τα θέμα της συνεδρίας θα αναπτύξουν οι:

  • Ελένη Μπαρμπαρίτσα, Δρ. Αρχαιολόγος, ΥΠ.ΠΟ.Α. – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Θέμα της: «Βυζαντινές αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής Βέλου – Βόχας».
  • Απόστολος Παπαφωτίου, Διδάκτωρ, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θέμα του: «Ενετική Υδατογέφυρα στον Άσσο, Δήμου Κορινθίων (Ιστορία – κατασκευή)».
  • Ξένια Χρυσάφη – Ζωγράφου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ. Θέμα της: «Το δομημένο περιβάλλον στην Βόχα πριν την Επανάσταση και η εξέλιξή του».

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα κλείσει ο Γιάννης Λώλος, Αν. Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα ακολουθήσει παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών από το Θέατρο «Δόρα Στράτου», σε συνεργασία με τον Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Στιμάγκας «Θύαμις».

Την Κυριακή

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου τώρα, Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, το ξεκίνημα θα γίνει στις 10:30 το πρωί, με την στρογγυλή τράπεζα και θέμα τις Αναπτυξιακές προοπτικές της Βόχας. Τον συντονισμός θα έχει η Κωνσταντίνα Δημητρίου, Πολιτικός Μηχανικός ΜΕng, Γενική Γραμματέας του Δήμου Βέλου – Βόχας. Ο Κορίνθιος Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, θα αναφερθεί στην αναπτυξιακή πολιτική των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στο Δήμο Βέλου – Βόχας. Ακολούθως, ο Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός MSc., ΜΒΑ, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορινθίων, θα μιλήσει για τις μορφές βιώσιμων αναπτυξιακών πολιτικών στην Βόχα, μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, ο Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφερθεί στο θέμα: «Η διάβρωση των ακτών ως κρίσιμο ζήτημα για την καθημερινότητα αλλά και την ανάπτυξη της Βόχας και της Κορινθίας».

Στις 11:45 π.μ., όπως αναφέρει το πρόγραμμα,  η Πέμπτη συνεδρία έχει ως θέμα της: «Επαναστατική και μετα-Επαναστατική κοινωνία της Βόχας», με την εκπαιδευτικό Δήμητρα Τσεπεντζή να έχει τον συντονισμό αυτής. Τα θέματα θα αναπτύξουν οι:

  • Νίκος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις. Θέμα του: «Από Αγωνιστές σε Αγρότες και από Πολεμιστές σε Πολίτες: Οι Βοχαΐτες από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821, ως και το πρώτο Σύνταγμα του Ελληνικού Βασιλείου το 1844».
  • Σωτήριος Κοκκωνάκης, Εκπαιδευτικός – Ιστορικός. Θέμα του: «Η εκπαίδευση στον πρώτο δήμο Κορινθίων (Εξαμίλια-Βέλο) τον 19ο αιώνα».
  • Αριστείδης Δουλαβέρας, Τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Θέμα του: «Γεωργικά Λατρευτικά Έθιμα στην Παραδοσιακή Κοινωνία της Βόχας».

Ο κ. Δουλαβέρας, αμέσως μετά το ολιγόλεπτο διάλλειμα, θα αναλάβει τον συντονισμό της έκτης και τελευταίας Συνεδρίας, η οποία αναμένεται α ξεκινήσει στις 12:45 μ.μ. και θα έχει θέμα: «Πολιτισμός και πρόσωπα της Βόχας».

  • Η Ελευθερία Δαλέζιου, Διδάκτωρ, Ιστορικός – Αρχειονόμος, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, θα μιλήσει για τον Γεώργιο Φίλη, με θέμα: «Ο φιλόπατρις Κορίνθιος. Από τη Στιμάγκα Κορινθίας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης – Μια διαδρομή ανιδιοτελούς προσφοράς».
  • Η Μαίρη Χάψα, Δρ. Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός, θα παρουσιάσει το θέμα της: «Η Βόχα ως αφηγηματικός χώρος στο έργο του Ντίνου Βλαχογιάννη Βοχαΐτικες ιστορίες».
  • Ο Δημήτρης Αθανασίου, Θεολόγος – Εκπαιδευτικός, θα μιλήσει για τον Βλάση Τσοτσώνη, με θέμα: «Ο ζωγράφος των Αγγέλων – Συνδετικός κρίκος ουρανού και γης».
  • Τέλος, ο Γιώργος Μονεμβασίτης, Κριτικός & Ιστορικός Μουσικής, έχει τίτλο στο θέμα του: «Βράχο, βράχο τον καημό μου, στο Βραχάτι τον ξεχνώ: Το Βραχάτι τοπόσημο αναφοράς στην εργογραφία (και τη ζωή) του Μίκη Θεοδωράκη».

Το Συνέδριο θα κλείσει με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τραγούδια από τον κύκλο «Επιτάφιος», μεταγραμμένα για κλασική κιθάρα και ερμηνευμένα από τον Ιάκωβο Κολανιάν.

Σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί παράλληλη Έκθεση Ιστορικών Εγγράφων, Επιστολών και Χαρτών – Γκραβούρων από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τις πρώτες δεκαετίες του Νεοελληνικού Κράτους.

#pgpartners

#ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο