KR Tempo

Η Βούλα Τσέλιου – Ψωμά δίνει μορφή στον καθρέφτη και φωνή μέσα από την ποίηση

Την 2η ατομική της έκθεση, με θέμα: «Στιγμές αλήθειας σε έναν Καθρέφτη», διοργανώνει η Βούλα Τσέλιου – Ψωμά, στον χώρο που με προσωπική της επιμέλεια διαμόρφωσε, στο εργοστάσιο «Ιατρική Τεχνική», του Ομίλου Αποστολόπουλου, που βρίσκεται στην περιοχή της Κυραβρύσης Ισθμίων.

Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών τους πλήθος φίλων της ζωγράφου – εικαστικού και η ίδια, εμφανώς συγκινημένη τόσο από την παρουσία του κόσμου, όσο και από την ολοκλήρωση της δουλειάς της, μίλησε για την ξεχωριστή για αυτήν ημέρα. Ξεκίνησε με ευχαριστίες στον Γιώργο και την Τιτή Αποστολοπούλου, για την αγάπη τους και την στήριξή τους στην ίδια και στο έργο της. Ευχαρίστησε ακόμα όσες και όσους συμμετέχουν στην παρουσίαση της συγκεκριμένης συλλογής με φωτογραφίες τους και βίντεο, «γιατί χωρίς την βοήθεια τους δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω μόνη μου» σημείωσε.

Οι «Στιγμές αλήθειας σε έναν Καθρέφτη», ανέφερε η Βούλα Τσέλιου – Ψωμά, είναι η συνέχεια της 1ης έκθεσης με θέμα «Γυναίκα γένους θηλυκό», που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα που πέρασε. Εξήγησε πως η νέα της έκθεση όμως, έχει θέμα και πάλι τη γυναίκα, αλλά αυτή τη φορά και τον άντρα, αποτυπώνοντας τα συναισθήματά τους και την σχέση μεταξύ τους. Όπως παρατήρησε, «δεν μπορεί να είναι μια ψυχρή ζωγραφική σε έναν καθρέφτη. Αυτές οι φιγούρες έχουν μορφή. Τη μορφή του καθενός ή της καθεμιάς από εμάς που κοιτάζουμε το έργο στον καθρέφτη». Έτσι λοιπόν, με έναν μαγικό τρόπο κατάφερε κάθε έργο της να γίνει χιλιάδες διαφορετικά έργα χωρίς να είναι αντίτυπο.

Η φωνή της ποίησης

Μετά όμως, σκέφτηκε ότι αφού αυτά τα έργα αποκτούν μορφή, «αυτά τα πρόσωπα λογικά έχουν και φωνή και εκφράζουν αυτό που βλέπουν ή νιώθουν όταν κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και ας στέκονται πολλές φορές σιωπηλά απέναντι του». Έτσι, την καλλιτεχνική της σκέψη απασχόλησε το πώς μπορεί σε αυτές τις μορφές να δώσει και φωνή, «για να εκφράσουν αυτές τις σκόρπιες σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γεννά το είδωλό τους στον καθρέφτη». Το έκανε πράξη… μέσω της ποίησης.

Η έκθεση ζωγραφικής «Στιγμές αλήθειας σε έναν Καθρέφτη» της «gliss art Voula» θα υποδέχεται καθημερινά τους φίλους και τις φίλες της μέχρι και αύριο Κυριακή, 26 Ιουνίου, από τις 6.00 μ.μ. μέχρι τις 8.30 το βράδυ, στον καλλιτεχνικό χώρο που όπως προαναφέραμε η ίδια δημιούργησε, στο εργοστάσιο «Ιατρική Τεχνική» στην Κυρά Βρύση.

«Νομίζω πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Ποιήματα να συνοδεύουν έργα ζωγραφικής και το αντίστροφο» ανέφερε απευθυνόμενη στον κόσμο που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε όσα εξηγούσε για τα έργα που ήδη είχαν θαυμάσει στον χώρο. Η Βούλα Τσέλιου – Ψωμά θυμήθηκε τι είχε πει η αείμνηστη Κική Δημουλά: «Η ποίηση γεννά πόνο και δεν μιλάμε για το φως του Ελύτη, αυτή την έξαρση. Η ποίηση είναι μεγάλη θεατρίνα. Δεν περιγράφει την πραγματικότητα αλλά αυτό που επιθυμούμε να ζήσουμε, να γίνει, να νιώσουμε ή όχι»…

Με αυτό τον τρόπο, όμορφα, η ίδια η ζωγράφος, θέλησε, όπως είπε, να μπερδέψει λίγο αυτά τα όρια μεταξύ της ζωγραφικής και της ποίησης. «Θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα με δικαιώνει γιατί είναι ακριβώς αυτό που θέλω να βγάλω και να κατανοήσει το κοινό, ότι ένα έργο ζωγραφικής δεν είναι απλά κάτι για να διακοσμήσουμε ένα τοίχο. Είναι κάτι πιο ουσιαστικό, πιο βαθύ, είναι ένα κομμάτι του εαυτού του καλλιτέχνη που ενδεχομένως κάποιος βρει κοινά στοιχεία με τον ίδιο ή να το ερμηνεύσει εντελώς διαφορετικά ανάλογα με την δική του ματιά, που θα του μιλάει κάθε φορά που το κοιτάζει και θα του γεννά συναισθήματα» συνέχισε απευθυνόμενη στις φίλες και τους φίλους της, που παρά την ζέστη στον χώρο, άκουγαν με ενδιαφέρον όσα είχε να πει για τις νέες της δημιουργίες.

Μεταξύ των φίλων της Βούλας Ψωμά – Τσέλιου και η Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη, σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην βουλευτής

Οι φίλοι της

Συνεχίζοντας την ξενάγησή της η ζωγράφος και εικαστικός, τόνισε πως αυτή η συλλογή έργων ζωγραφικής, “είναι συγχρόνως και μια ποιητική συλλογή και είμαι πολύ συγκινημένη που κατάφερα να συλλάβω αυτή την ιδέα, να την πραγματοποιήσω και να σας την παρουσιάσω». Την συλλογή έργων από καθρέφτη της Βούλας Τσέλιου – Ψωμά, συμπληρώνουν και έργα ζωγραφισμένα με κάρβουνο, το οποίο, όπως είπε η ίδια αγαπά να δουλεύει μαζί του και επομένως, δεν θα μπορούσαν τέτοια έργα να λείπουν από την συλλογή αυτή.

Κλείνοντας την ομιλία και συγχρόνως την παρουσίαση των έργων της, κάλεσε τους φίλους και της φίλες που βρέθηκαν στα εγκαίνια, καθώς και όσους θα βρεθούν εκεί τις επόμενες ημέρες, να απολαύσουν αυτές τις «Στιγμές αλήθειας σε έναν Καθρέφτη», μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο των αγαπημένων της φίλων που με τον τρόπο αυτό την τίμησαν και την εμπιστεύτηκαν. «Μου έδωσαν μεγάλη χαρά με την συμμετοχή τους να παρουσιάσουμε αυτή την συλλογή με έναν πρωτότυπο, ξεχωριστό, διαδραστικό και μοναδικό τρόπο θα έλεγα» κατέληξε, εκφράζοντας ξανά τις ευχαριστίες της.

Ευχαριστίες

Η Βούλα Τσέλιου – Ψωμά ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη, σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και τον βουλευτή Κορινθίας Κώστα Κόλλια, που βρέθηκαν στον χώρο. Μαζί τους και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης. Ευχαρίστησε ακόμα, τον Κυριάκο Δημητριάδη και την Φωτούλα Δημητριάδη για την φιλοξενία στην εκπομπή «Πελοποννησιακό Πανόραμα» στο PLP, τον δημοσιογράφο Γιώργο Ναστούλη για την προβολή δουλειά της στο Korinthos News. Όπως επίσης, ευχαριστίες εξέφρασε προς την Πρόεδρο του Κορινθιακού Θεάτρου «Βασίλης Ρώτας» Ιωάννα Κατσαρού που μαζί με μέλη του θεάτρου βρέθηκε εκεί, την φωτογράφο και φίλη της Γιώτα Τούσουλη από το Foto Planet, με την οποία συνεργάζονται από την 1η της έκθεση και τους φωτογράφους Γιώργο και Μαίρη Αμπατζή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο