KR Tempo

Αύριο Παρασκευή η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Λουτρακίου

Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου, θα πραγματοποιηθεί για μία ακόμα χρονιά, στο «Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, μία ημέρα πριν αποχαιρετίσουμε ένα ακόμα έτος της ζωής μας, αύριο Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 το βράδυ.

Η συναυλία φέτος φέρει τον τίτλο «Dumbas Concert» και είναι αφιερωμένη στον Νικόλαο Δούμπα, τον Έλληνα Μαικήνα των Τεχνών και μέγα ευεργέτη της Ελλάδας και της Αυστρίας. Το εορταστικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει διάσημες συνθέσεις της δυναστείας των Strauss, έργα τα οποία εκείνη την εποχή αφιέρωσαν στο Δούμπα ο Johan Strauss (Γαλάζιος Δούναβης, Neu Wien, Hellenen Polka) και ο Anton Kraal (Dumba March), τους Ουγγρικούς χορούς Νο1, Νο4 και Νο5 του Johannes Brahms και το March Militaire του Franz Schubert.  Ως σολίστ θα εμφανιστεί ο περυσινός νικητής του Διαγωνισμού «Νικόλαος Δούμπας», Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, ερμηνεύοντας στο Ξυλόφωνο το έργο Rondo Alla Turca που συνέθεσε ο W.A. Mozart και ενορχήστρωσε ειδικά για τη συναυλία ο αρχιμουσικός της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Προσωπάρης. Την παρουσίαση για μία ακόμα φορά, ανέλαβε ο Αλέξης Κωστάλας, σε μια φιλική συμμετοχή.

Ο Αλέξης Κωστάλας και φέτος θα βρεθεί στο Λουτράκι για να παρουσιάσει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία. Εδώ με τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη και τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου Πελοπίδα Μαυρόπουλο.

Ο Νικόλαος Δούμπας

Ο Νικόλαος Δούμπας υπήρξε προσωπικός φίλος, συνεργάτης και συμπαραστάτης των συνθετών Johan Strauss, Johannes Brahms και Richard Wagner, των ζωγράφων Gustav Klimt και Hans Makart αλλά και πολλών άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων της εποχής. Στον Νικόλαο Δούμπα οφείλεται η διάσωση 200 περίπου μουσικών χειρογράφων του Franz Schubert, τα οποία στη συνέχεια δώρισε στο Αυστριακό κράτος και αποτέλεσαν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Εθνικής βιβλιοθήκης της Αυστρίας.

Ως χορηγός και ως μέλος της κυβέρνησης συνέβαλε στην αναμόρφωση της Βιέννης, με τη συμμετοχή του στη δημιουργία του Musikverein, της Αυστριακής Βουλής, του Δημαρχείου και άλλων εμβληματικών κτηρίων αλλά και την τοποθέτηση μνημείων και ανδριάντων προς τιμήν των Beethoven, Schubert, Mozart, Brahms κ.α.  Διακρίθηκε για τις ευεργεσίες του, κυρίως στον τομέα των τεχνών, στην Ελλάδα και την Αυστρία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο