ΕπιχειρείνΠολιτική

Ερώτηση του Γ. Ψυχογιού στην Βουλή για αποζημιώσεις των παραγωγών και λειψυδρία

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη έμπρακτης στήριξης των αγροτών της Κορινθίας, μετά τις τεράστιες ζημιές του 2022 και την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του νομού.

Ο βουλευτής, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστολές από παραγωγούς και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, έφερε στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που, όπως τόνισε, αφορά στην ίδια την επιβίωση των αγροτών αλλά και συνολικά της οικονομικής αλυσίδας του νομού. Όπως επισημαίνει, το 2022, όπως και το 2021, ήταν πολύ άσχημες χρονιές για την αγροτική παραγωγή της Κορινθίας (παγετοί, αυξημένες θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, μείωση εισοδήματος), οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση. Τονίζει δε, πως σε επίσκεψή του στο Υπουργείο τον Σεπτέμβριο, είχαν τεθεί τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω, όπως η αποζημίωση των μη καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών μέσα από το Ταμείο Αρωγής και η αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων, deminimis.

Το θέμα του νερού

Ο Γιώργος Ψυχογιός, έθεσε, επίσης, το πολύ σοβαρό πρόβλημα της ανομβρίας που έχει καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες της Κορινθίας, καθώς και την ανάγκη επίσπευσης λειτουργίας του φράγματος του Ασωπού, που όπως παρατήρησε, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και την υλοποίηση». Όμως ο βουλευτής, παρατηρήσει πως παρότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώσει σχετικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Για το λόγο αυτό και με την παραπάνω επίκαιρη ερώτηση, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, «να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Κορινθίας για τις ζημιές του 2022, αλλά και του 2021, και να προβεί σε αποτελεσματικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού που αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα για το Νομό συνολικά». Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης του εργαλείου de minimis για τις απανωτές κρίσεις στην εμπορία των επιτραπέζιων σταφυλιών και ένταξης των ζημιών από την ανομβρία στο Ταμείο Αρωγής, ζητώντας μάλιστα να μάθει ποια θα είναι τα ακριβή προϋπολογιζόμενα ποσά για τα παραπάνω.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο