ΔήμοιΚορινθία

Ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα και δωρεάν σπιρομέτρηση από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Κορινθίων

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κορινθίων, με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι του Δημαρχείου, (Κολιάτσου 32), στη Κόρινθο, την Κυριακή, 14 Μαΐου και ώρα 11.00 το πρωί. Ομιλητές έχουν κληθεί ο Λευτέρης Παπαλευθέρης, ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, η Αθανασίκα Χρισταρά, ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος και η Ευτυχία Κόλλια, Διδάκτωρ συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτών, για τη σημασία της πρόληψης αλλά και του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα, με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT).

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 11% και πλέον των συνολικών περιστατικών καρκίνου, αποτελώντας τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο μετά τον καρκίνο του μαστού, ενώ είναι ο συχνότερος σε εμφάνιση καρκίνος παγκοσμίως για τους άνδρες και ο τρίτος συχνότερος για τις γυναίκες. Παράλληλα, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και αυτό γιατί συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή πενταετή επιβίωση.

Το ΚΕΠ Υγείας, μετά το πέρας της εκδήλωσης στον ίδιο χώρο, θα παρέχει δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης σε καπνιστές άνω των 50 ετών, που δεν έχουν υποβληθεί σε αντίστοιχη εξέταση την τελευταία 5ετία. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο