Περιφέρεια

Έργα 1.300.000 ευρώ προτείνονται για αποκατάσταση υποδομών και προστασία στα καμένα του Σχίνου

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών από τους μηχανικούς της Π.Ε. Κορινθίας

Η έκθεση καταγραφής και διαπίστωσης ζημιών σε βασικές υποδομές και δημόσια κτήρια, από την πυρκαγιά τον περασμένο Μάιο στην περιοχή του Σχίνου και των Γερανείων, παραδόθηκε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα.

Την έκθεση εκπόνησε η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κορινθίας, μετά από αυτοψία που έγινε στα «καμένα» και στις ζημιές που έγιναν τόσο σε βασικές υποδομές, όπως δίκτυα, δρόμοι, γεφύρια κ.α., καθώς επίσης σε δημόσια κτήρια στην περιοχή από όπου πέρασαν οι καταστροφικές φλόγες. Η καταγραφή έγινε στην Ε.Ο. Σχίνου – Αλεποχωρίου και σε μια απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων, όπου διαπιστώθηκε η τεράστια καταστροφή στα χαλύβδινα στηθαία ασφάλειας παραπλεύρως του δρόμου και στο οδόστρωμα διαπιστώθηκε η ανάγκη καθαρισμού και διαμόρφωσης τάφρων, για την προστασία και από πλημμύρες.

Ο κίνδυνος της πλημμύρας

Όσον αφορά την περιοχή της Μαυρολίμνης, τα συνεργεία των μηχανικών της Π.Ε. Κορινθίας διαπίστωσαν ότι δύο ρέματα γίνονται επικίνδυνα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, ενώ απειλούν να πλημμυρίσουν σπίτια και περιουσίες.

Για την αποφυγή πλημμύρας, διαπιστώθηκε ακόμα ότι χρειάζεται να γίνουν έργα ανασχετικών φραγμάτων στο ρέμα του Αγ. Βλασσίου (Βαρυκόκα), ενώ προτείνεται η εκπόνηση γεωλογικής – γεωτεχνικής μελέτης για την στήριξη των πρανών και άλλη μελέτη για τον έλεγχο σε μια πιθανότητα έντονης βροχόπτωσης. Στην περιοχή Βαμβακές και στο ρέμα Ζουργιάς, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται καθαρισμός και διευθέτηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πλημμύρας μετά από έντονη βροχόπτωση, καθώς κίνδυνος υπάρχει και για το τμήμα της κοντινής επαρχιακής οδού. Ανάλογο έργο προτείνεται και για το ρέμα στην περιοχή Μπελούση.

Όσον αφορά την περιοχή της Μαυρολίμνης, τα συνεργεία των μηχανικών της Π.Ε. Κορινθίας διαπίστωσαν ότι δύο ρέματα γίνονται επικίνδυνα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, ενώ η άσφαλτος έχει καταστραφεί και προτείνεται η διάνοιξη τάφρων. Στο σημείο εκείνο στέκονται ιδιαίτερα οι μηχανικοί, αφού ένα εκ των ρευμάτων διέρχεται κοντά από οικισμό και απειλεί να πλημμυρίσει σπίτια και περιουσίες.

Το κόστος των έργων

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στο 1.300.000 €, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό και το κόστος των εργασιών σε ορεινές κοίτες ρεμάτων που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν από το Δασαρχείο Κορίνθου

Στην έκθεση της αυτοψίας γίνεται αναφορά και στο εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης των ζημιών και δημιουργίας νέων υποδομών και υποδομών προστασίας της περιοχής και κυρίως των κατοικιών από ενδεχόμενη πλημμύρα. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στο 1.300.000 €, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό και το κόστος των εργασιών σε ορεινές κοίτες ρεμάτων που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν από το Δασαρχείο Κορίνθου.

Την παραπάνω καταγραφή, μαζί με τις προτάσεις που ακολουθούν και το εκτιμώμενο κόστος, υπογράφουν ο Δασολόγος Παν. Αντωνόπουλος, η Πολ. Μηχανικός Άννα Νικολοπούλου και ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Γιάννης Μαντάς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο