ΠεριφέρειαΠολιτική

20 εκ ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες

Σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση -τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο-, έγιναν στη σύσκεψη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την σύναξη των Περιφερειαρχών ότι προχωρεί η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των Περιφερειών στα Δ.Σ. των νοσοκομείων, σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι προκηρύσσονται μέσα στις επόμενες ημέρες 1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες. Όσον αφορά το θέμα της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα, στη σημερινή σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι αναμένεται η καθαρογραφή της εν λόγω απόφασης, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η νομική αντίδραση του υπουργείου.

Θέματα οικονομικά

Στη σύσκεψη των περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η υπογραφή απόφασης, από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, με την οποία πιστώνονται συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περί τα 300.000.000 ευρώ για έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Από το συνολικό κονδύλιο των 294.999.440 ευρώ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιστοιχούν 20.000.000 ευρώ, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, πίστωση από την οποία θα δημοπρατηθούν άμεσα τα ώριμα μελετητικά έργα των 3 κόμβων στην παλαιά εθνική οδό στην Κορινθία, την βελτίωση του δρόμου Κροκεές – Μονεμβασία στη Λακωνία, τον κόμβος στο Φίχτι Αργολίδας και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου σε Αρκαδία και Μεσσηνία που έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες.

Ακόμα, τονίστηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πιστώνονται στις Περιφέρειες συνολικά 100.000.000 ευρώ για το ΠΔΕ, χρήματα που αφορούν κυρίως την αποπληρωμή έργων σε αναδόχους, όπως είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος πρόσθεσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο η εξόφληση θα γίνεται από το ΠΔΕ του 2023. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν στις Περιφέρειες πιστώσεις για μικρά αντιπλημμυρικά έργα.

Τα ζητήματα της Πελοποννήσου

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας έθεσε τα ζητήματα της Πελοποννήσου, αναφερόμενος τόσο στην οικονομική κατάσταση, όσο και στην ανάγκη για την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών, παρατηρώντας ότι όσο αυτό δεν προκύπτει, τα υπουργεία ενισχύουν από την πλευρά τους ή δημιουργούν εξ αρχής περιφερειακές υπηρεσίες. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εκπροσωπούνται οι Περιφέρειες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των λιμενικών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι η ευθύνη των Περιφερειών για τα διοικητικά έξοδα των διευθύνσεων εκπαίδευσης είναι χωρίς ουσία καθώς δεν δίνεται στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών αυτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το σύνολο των Περιφερειαρχών, καθώς επίσης από την κυβέρνηση οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και οι γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο