ΕπιχειρείνΚορινθία

Ο Ισθμός της Κορίνθου δεύτερος σε επισκεψιμότητα πανελλαδικώς μετά τον Παρθενώνα

Το αξιοσημείωτο στοιχεία ότι ο Ισθμός της Κορίνθου αποτελεί το δεύτερο σημείο σε επισκεψιμότητα πανελλαδικώς, μετά τον Παρθενώνα, ανέδειξαν τα στοιχεία από την λειτουργία του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης (infokiosk) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή του Ισθμού.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας, κατά την παρουσίαση των απολογιστικών στοιχείων από τα δύο infokiosks σε Αρχ. Κόρινθο και Ισθμό, παρατήρησε ότι η Κορινθία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Υποστήριξε δε πως η διασφάλιση της λειτουργίας, η προβολή και η στήριξη των Τουριστικών Περιπτέρων αποτελεί επένδυση και προϋπόθεση για την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το έτος 2023, συνολικά, από τον μήνα Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο 2023, (11 μήνες), επισκέφθηκαν τον χώρο του Τουριστικού Περιπτέρου στον Ισθμό, 153.179 τουρίστες, σε αντίθεση με την χρονιά 2022, όπου το σύνολο ήταν 31.216, σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό επισκεπτών δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Καθώς πολλοί επισκέπτες προέρχονται από βόρειες χώρες της Ευρώπης, επιλέγουν συνειδητά να μην επισκεφθούν την χώρα μας το καλοκαίρι, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Έτσι λοιπόν, ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με την υψηλότερη επισκεψιμότητα, αφού με 33.213 επισκέπτες, ξεπέρασε τα συνολικά νούμερα ολόκληρης της περσινής χρονιάς. Ακολουθούν ο Σεπτέμβριος και ο Μάιος, αποδεικνύοντας ότι πλέον η τουριστική σεζόν δεν περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών, σύμφωνα με το Infokiosk Ισθμού, φτάνουν τις 72 σε αριθμό, σε αντίθεση με το 2022 που ήταν 66, γεγονός που αποδεικνύει την αυξητική πορεία και της ποικιλομορφίας των τουριστών. Οι πρώτες πέντε χώρες σε επισκεψιμότητα εξακολουθούν να είναι: οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Ακολουθεί με αρκετά υψηλά νούμερα, το Ισραήλ.

Έτσι λοιπόν, ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με την υψηλότερη επισκεψιμότητα, αφού με 33.213 επισκέπτες, ξεπέρασε τα συνολικά νούμερα ολόκληρης της περσινής χρονιάς. Ακολουθούν ο Σεπτέμβριος και ο Μάιος, αποδεικνύοντας ότι πλέον η τουριστική σεζόν δεν περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο χώρος θυμίζει μουσείο καθώς παραθέτει ιδιαίτερα χρήσιμες και στοχευμένες πληροφορίες αλλά και πλήθος φωτογραφιών. Επιπλέον, εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την προβολή της Πελοποννήσου, καθώς αναδεικνύονται και μέρη που δεν χαίρουν ιδιαίτερης προβολής, διακριτά για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Τι αναζητούν οι επισκέπτες

Οι πληροφορίες που ζητούν αφορούν κυρίως:

  • Τον διάπλου του Ισθμού και τις κρουαζιέρες που προσφέρονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Τα αξιοθέατα, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας.
  • Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ, τις τοπικές εορτές, τις συναυλίες και κάθε είδους εκδήλωση τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Τις συνδέσεις του οδικού δικτύου.
  • Θέματα πρόσβασης, ασφαλούς μετακίνησης και στάθμευσης.
  • Τα δρομολόγια και τα ωράρια δημοσίων μέσων μεταφοράς.
  • Την ενοικίαση μεταφορικών μέσων και ταξί.
  • Το ωράριο λειτουργίας τραπεζών και την τοποθεσία ΑΤΜ.
  • Την λειτουργία και την τοποθεσία εμπορικών καταστημάτων.
  • Την διαθεσιμότητα χώρων εστίασης, καταλυμάτων, camping και ξενοδοχείων.

Επίσης, καταγράφηκαν τα αιτήματα των επισκεπτών αναφορικά με τα παραπάνω σημεία, τα οποία αφορούν κυρίως την ενίσχυση των διαδρομών του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως η συγκοινωνία από και προς τον σταθμό του προαστιακού στην Κόρινθο, αλλά και η απευθείας σύνδεσης του Ισθμού με την Αρχαία Κόρινθο και τη λίμνη Βουλιαγμένης, τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και τον φάρο Μελαγκάβι.

Στο Infokiosk Αρχ. Κορίνθου

Το Infokiosk που λειτουργεί τώρα στην Αρχαία Κόρινθο, με μια ευρεία γκάμα πληροφοριών, μεταφέρει την πλούσια κουλτούρα και την ατμόσφαιρα της περιοχής, ενώ παράλληλα προωθεί δυναμικά την τουριστική της ταυτότητα. Συνεπώς, η ύπαρξη του Τουριστικού Περιπτέρου στο συγκεκριμένο σημείο και με το ωράριο του, που από τον Αύγουστο του 2023 συνάδει με του αρχαιολογικού χώρου, αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική προσθήκη για την εποπτεία και την βελτίωση του τουρισμού στον Δήμο και Περιφέρειας αφού εμπλουτίζει τις υπάρχουσες στρατηγικές του.

Η επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου κέντρου το 11μηνο του 2023 καταγράφεται ως εξής:

1. Ιανουάριος: 455

2. Φεβρουάριος: 573

3. Μάρτιος: 992

4. Απρίλιος: 1600

5. Μάϊος: 2015

6. Ιούνιος: 1468

7. Ιούλιος: 1401

8. Αύγουστος: 1704

9. Σεπτέμβριος: 1952

10. Οκτώβριος: 4133

11. Νοέμβριος: 1972

Αξιοσημείωτο είναι πως το έντυπο υλικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η δωρεάν διάθεση του, η ποιότητά του και οι ενημερωτικές πληροφορίες που περιέχει, το καθιστούν καθοριστικής σημασίας για την περιήγηση των επισκεπτών. Πέρα από την χρησιμότητα του αποτελεί και αναμνηστικό προϊόν.

Οι πληροφορίες που αναζητούν μπορεί να είναι είτε ιστορικές για τα μνημεία τις περιοχής είτε χρηστικές (ωράρια, τιμές εισιτηρίων κλπ ) και αφορούν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Πελοποννήσου (Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, Ακροκόρινθος, Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρος, Δίολκος, Νεμέα, Μυκήνες κ.α.). Ενημέρωση επιδιώκουν ακόμα για φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικές εορτές, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Οι επισκέπτες της Αρχ Κορίνθου ζητούν ενημέρωση για τις συνδέσεις του οδικού δικτύου, τα δρομολόγια και τα ωράρια των Δημοσίων Μέσων Μεταφοράς, για θέματα πρόσβασης,ασφαλούς μετακίνησης και στάθμευσης. Στις υπόλοιπες πληροφορίες που ζητούν από το κέντρο αφορά την ενοικίαση μεταφορικών μέσων και εύρεσης ταξί, το ωράριο λειτουργίας τραπεζών και η ύπαρξη ΑΤΜ, ενημέρωση για μαγαζιά εστίασης και εμπορικά καταστήματα και αναζήτηση διαμονής (δωμάτια και camping).

Απολογισμός έργων

Στην παρουσίαση των στοιχείων του 11μηνου, των δύο Κέντρων Πληροφόρησης που λειτουργούν στην Κορινθία, το παρών έδωσαν εκτός του περιφερειάρχη Παν. Νίκα, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής και Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου. Ακόμα, η εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Παν. Νίκας αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό έργο που έγινε κατά τα τελευταία 4 χρόνια στην Κορινθία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στους Αγίους Θεοδώρους, στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Λουτράκι, στην δημιουργία του περιβαλλοντικού – πολιτιστικού πάρκου στον χώρο εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Κορίνθου – Λεχαίου, την προστασία της αρχαίας Διόλκου, τον φωτισμό του κάστρου του Ακροκόρινθου, όπως επίσης την περίφραξη της διώρυγας του Ισθμού, αλλά και την δημιουργία του πεζόδρομου παράλληλα σε αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο