KR Tempo

Το ημερολόγιο της επανάστασης του 1821 από τη Μικρασιατική Στέγη Κόρινθου

Με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσο και καλαίσθητο ημερολόγιο συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821 η Μικρασιατική Στέγη Κόρινθου, αντίτυπο του οποίου προσέφερε τιμητικά στην Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων.

«Θησαυρός ιστορικής μνήμης με ξεχωριστές αναφορές σε άγνωστα πρόσωπα και κυρίως γυναίκες που αναδείχτηκαν στον εθνικό αγώνα και διέπρεψαν σε ηρωισμό και αυτοθυσιαστική προσφορά, όπως η Δόμνα Βισβίζη» σχολιάζει και παρατηρεί ο Πρόεδρος των Συγγραφέων Γιάννης Μπάρτζης. «Σημαντική, συνεχίζει, είναι και η ανάδειξη της μορφής το Αμερικανού φιλέλληνα Σάμιουελ Γκρίντλεη Χάου, ο οποίος επιχείρησε να δημιουργήσει στα Εξαμίλια τον πρώτο προσφυγικό οικισμό, που οραματιζόταν να τον εξελίξει σε πόλη με το φιλόδοξο όνομα Νέα Ουασιγκτώνα».

Βεβαίως, στο ημερολόγιο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου γίνεται μια σημαντική υπενθύμιση της προσπάθειας ίδρυσης πόλης στον Ισθμό, από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, με την ονομασία Νέα Σμύρνη. Ο κ. Μπάρτζης διατυπώνει τα συγχαρητήριά του στην πρόεδρο της Στέγης Βασιλική Ευστρατιάδου και σε όλο το Δ.Σ. αυτής, «για την εξαιρετική, ιστορικής αξίας προσφορά, στην Κορινθιακή κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο