Κορινθία

Στην Κόρινθο παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Παύλου σφραγίς, η Κορίνθου εκκλησία στον χρόνο»

Στην «Κροκίδειο» αίθουσα της Μητρόπολης Κορίνθου, στην Κόρινθο, έγινε η παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου «Παύλου σφραγίς, η Κορίνθου εκκλησία στον χρόνο», το οποίο εξέδωσε η Μητρόπολη Κορίνθου με την στήριξη και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Αρχιμ. π. Αχίλλειος Τσούτσουρας, κληρικοί της Ι Μητρόπολης Κορίνθου, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου, Ταξίαρχος Ιωάννης Οικονόμου, ο Υπασπιστής του Ανδρέας Τόλος, η εκπρόσωπος του Λιμενικού, Υποπλοίαρχος Θεοδώρα Ζούμπου, ο Ανθυπασπιστής της Παναγιώτης Παναγόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γεώργιος Πετρίτσης, και ο μηχανικός Απόστολος Παπαφωτίου, ο Χρήστος Δροσόπουλος, μέλη του Μητροπολιτικού συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον Ηγούμενο της Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου, Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος αρχικά συνέδεσε το παρελθόν της λαμπρής παρουσίας της τοπικής μας εκκλησίας, με το παρόν και την προσπάθεια του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου να συνεχίσει το έργο του Αποστόλου Παύλου και στην συνέχεια προλόγισε τους ομιλητές.

Ο Απ. Παύλος της Κορίνθου

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Χρήστος Καραγιάννης, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο επιμελητής τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου, που αναφέρθηκε στην ιστορία της Κορίνθου, στον Απόστολο Παύλο και στην σχέση του με την Κόρινθο. Όπως επίσης στην παραμονή του στην πόλη της Κορίνθου, στην ιστορία της τοπικής μας εκκλησίας, στην Αποστολική διαδοχή και στα εκκλησιαστικά μνημεία του τόπου μας.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Πέτρος Θωμαΐδης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης Κορίνθου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την εκκλησιαστική ζωή της Ι. Μητροπόλεως μας και κυρίως στους προσωπικούς αγώνες και στην άοκνη προσφορά του Μητροπολίτη κ. Διονυσίου, που όπως σημείωσε, «κυριολεκτικά αναστύλωσε τόσο πνευματικά όσο και υλικά την Μητρόπολή μας, ανακαινίζοντας ψυχές κληρικών, πιστών ως και ιστορικά κτήρια», ταυτίζοντάς τον με τον αοίδιμο προκάτοχό του, τον από Κορίνθου Αρχιεπίσκοπο, Αντιβασιλέα και Πρωθυπουργό κυρό Δαμασκηνό Παπανδρέου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της ανάληψής του ως Επισκόπου στην Αποστολική Μητρόπολη Κορίνθου, διευκρινίζοντας πως ό,τι γίνεται στον χώρο της εκκλησίας «γίνεται πάντοτε εν Αγίω Πνεύματι και ας το αμφισβητούν κάποιοι». Επεσήμανε ότι με πολλές δυσκολίες εργάστηκε και με την χάρη του Θεού συνετέλεσε, ώστε η «σφραγίδα» του Αποστόλου Παύλου να μην σβήσει από την Κορινθία.

Η «επιστράτευση» στελεχών εκκίνησε με τον Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον πρώτο του συνεργάτη, ο οποίος ολοπρόθυμα στάθηκε σαν κερί αναμμένο και συνεχίστηκε με τον κ. Καραγιάννη ο οποίος με την πρώτη έκδοση του παρουσιαζόμενου βιβλίου, άνοιξε ορίζοντες από το παρελθόν δημιουργώντας ένα γόνιμο παρόν, που με την σειρά του εγγυάται το μέλλον και μας δίνει φτερά για όσο καιρό ο Θεός μας επιτρέψει να συνεχίσουμε.

«Με το παρόν βιβλίο, συνέχισε ο Μητροπολίτης, μπορεί κάποιος από τους επισκέπτες μας να γνωρίσει τα σεβάσματα και την ιστορία της τοπικής μας εκκλησίας προκειμένου να τα επισκεφτεί, να λάβει την χάρη και την ευλογία και να γνωρίσει την Παύλειο του Χριστού εκκλησία». Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο, τους συνεργάτες του για το έργο που έχει επιτελεστεί και περιγράφεται εντός του βιβλίου, τους συντελεστές των έργων αυτών στα ιδρύματα, στην ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ, στα συσσίτια των ναών και φυσικά τους χρηματοδότες των έργων της εκκλησίας, όπως την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη Παν. Νίκα, που όπως σημείωσε, «εξ ολοκλήρου εξέδωσε το παρόν βιβλίο αλλά και το βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου (Φούντα) με τίτλο: «Σύντομες εισαγωγές στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, οι δυο προς Κορινθίους Επιστολές του Αποστόλου Παύλου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο