ΕπιχειρείνΠεριφέρεια

Π. Νίκας στο Olympia Forum. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εξαιρετικό μέλλον»

Την αισιοδοξία του ότι παρά τα όποια προβλήματα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ένα εξαιρετικό μέλλον, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, μετέφερε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του στο πρόσφατο συνέδριο του Olympia Forum III που συνδιοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου.

Ο περιφερειάρχης παρενέβη διαδικτυακά. Καθώς λίγο νωρίτερα συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου, στην Αρεόπολη. Ωστόσο, κατά την παρέμβασή του αυτή, ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επίσης μετείχαν στην συνεδρίαση δεσμεύθηκαν πως ο «Κοινοτικός φορέας» θα στηρίξει την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς αυτό συνάδει με τους σκοπούς της Ε.Ε. Εξέφρασε δε ικανοποίηση για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της υλοποίησης του μεγάλου έργου του δυτικού οδικού άξονα, που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Ήπειρο.

Επισήμανε ακόμα ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τονίστηκε ότι χρειάζεται να μπει ένα τέλος στα έργα του τσιμέντου και των αναπλάσεων, προκειμένου, όπως σημείωσε, «να εστιάσουμε σε έργα που θα φέρουν απασχόληση και πλούτο, ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία». Τόνισε ότι απαιτείται άλλη στρατηγική αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, αλλά και συνέργεια των πιστώσεων μεταξύ διάφορων προγραμμάτων.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τις αλλαγές στη νομοθεσία ως προς τα όργανα διοίκησης στους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς. «Συμφωνώ με τη νομοθεσία για την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά» σημείωσε ο Παν. Νίκας, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον χρόνο διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όσον αφορά στις εθνικές εκλογές, σημείωσε πως αν γίνουν τον ερχόμενο Μάιο και οι δεύτερες τον Ιούλιο, «είναι κατανοητό ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την κατάρτιση και κατάθεση, ως τα τέλη Αυγούστου, των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου».

Ωστόσο, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές παρατήρησε πως χρειάζονται κλίμα ηρεμίας και πως θα πρέπει να έχουν μια σχετική χρονική απόσταση από τις εθνικές, «ώστε οι οποίες κομματικές εντάσεις να μην μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση, καθώς σε πολλούς συνδυασμούς μετέχουν άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που συνεργάζονται στο πλαίσιο προγραμματικών συναινέσεων».

Έλλειψη στελεχών

Ο Π. Νίκας, στην παρέμβασή του στο Olympia Forum III, εστίασε κυρίως σε ζητήματα σχετικά με δυσχέρειες στην υλοποίηση, από τους δικαιούχους τους, των έργων που χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα (ευρωπαϊκά και εθνικά), σημειώνοντας ότι η βασική αιτία γι’ αυτό είναι έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στην αυτοδιοίκηση, «κενό που δεν καλύπτεται από τις ειδικές δράσεις του ΟΑΕΔ ή άλλες» όπως τόνισε.

«Δυστυχώς, θα απενταχθούν έργα χαρακτηριστικά σε διάφορους δήμους, ακόμα και μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» προέβλεψε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την λύπητ του για την εξέλιξη αυτή, όμως, συνέχισε, «τα έργα αυτά και ιδιαίτερα οι χωρικές επενδύσεις και η ΒΑΑ, δεν έχουν προχωρήσει, αν και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τα έργα αυτά να ενταχθούν στο νέο ΠΕΠ». Για την καθυστέρηση, υποστήριξε, «είναι προφανές ότι δεν φταίνε οι δήμοι, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών που θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια και κυρίως με τις διαχειριστικές αρχές».

Ανάγκη εκσυγχρονισμού

Με αφορμή την πιο πάνω επισήμανση, ο Παν. Νίκας επανέλαβε για μία ακόμα φορά, την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το «απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο», όπως το αποκάλεσε, «που διέπει την σχέση της πολιτείας με την αυτοδιοίκηση». Όσο για την κυβέρνηση, ο κ. Νίκας υποστήριξε πως οφείλει ένα θεσμικό ξεκαθάρισμα ,όσον αφορά στους ρόλους και τις αρμοδιότητες των αυτοδιοικήσεων, σε σχέση με αυτές της πολιτείας. Δεν είναι ξεκαθαρισμένες οι αρμοδιότητες.

«Εν τέλει θα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια ως προς τον χαρακτήρα της Περιφέρειας, αν είναι περισσότερο κράτος ή αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι επίκειται κατάργηση της αποκεντρωμένης, ωστόσο όλα τα υπουργεία διατηρούν υπηρεσίες τους και μάλιστα τις ενισχύουν -κι αυτό δεν είναι θετικό» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο