Επιχειρείν

Πράσινο φως στη Motor Oil από την Διυπουργική για τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Κόρινθο

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την επένδυση της Διώρυγα GAS, μέλους του ομίλου της Motor Oil, που αφορά την «Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» στην Κόρινθο.

Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 339,6 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, ο οποίος θα διασυνδέεται, μέσω χερσαίου αγωγού, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Στην Κόρινθο θα κατασκευαστούν 4 διακριτά τμήματα, από τα οποία τα δυο χαρακτηρίζονται ως Hydrogen-Ready, καθώς με ελάχιστες τροποποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά υδρογόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), η κατασκευή προβλήτα (Hydrogen Ready), ο εξοπλισμός αυτού και οι εγκαταστάσεις ξηράς (Hydrogen Ready) καθώς και ένας μετρητικός σταθμός και η σύνδεση του με το σύστημα μεταφοράς.

«Η νέα στρατηγική επένδυση που εγκρίναμε συμβάλλει στην διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, συμβαδίζοντας με τις ενεργειακές, ενωσιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας» ανέφερε ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις Νίκου Παπαθανάση, των Υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και τον Υφυπουργό Αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για μία πάρα πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση, που όπως τόνισε, «ενισχύει την μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης». Ο Υπουργός σημείωσε πως με τέτοιες μεγάλες κινήσεις «η Ελλάδα θα πάει μπροστά και θα εξασφαλίσουμε φθηνότερη ενέργεια στους Έλληνες καταναλωτές».

Αποτέλεσμα της φιλοεπενδυτικής πολιτικής

«Η νέα στρατηγική επένδυση που εγκρίναμε συμβάλλει στην διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, συμβαδίζοντας με τις ενεργειακές, ενωσιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας» ανέφερε από την πλευρά του ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Όπως παρατήρησε, «ειδικά στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, η επένδυση αυτή άκρως αναγκαία, αφού αφενός μας φέρνει πιο κοντά στους στόχους απεξάρτησης από συμβατικές μορφές ενέργειας που έχει θέσει η χώρα κι αφετέρου δίνει υπεραξία στην ελληνική οικονομία ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, και την απασχόληση με την δημιουργία 59 νέων Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (E.M.E.).» «Με το νέο αυτό επενδυτικό σχέδιο που εντάσσεται στις διαδικασίες του νέου νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, φτάνουμε αισίως τις 34 εγκεκριμένες στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησής μας» συνέχισε ο Αν. Υπουργός κάνοντας λόγο για μια μακρά λίστα, που αποτελεί «την πιο τρανή επιβεβαίωση της φιλοεπενδυτικής πολιτικής που κατάφερε να οικοδομήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Όπως με έμφαση σημείωσε «η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση και αλλάζει τη διεθνή της εικόνα, μέσω ενός νέου, ισχυρού και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου».

Η Διώρυγα GAS της Motor Oil

Η Διώρυγα GAS A.E, μέλος του Ομίλου Motor Oil, αφορά υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), που θα αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU) που θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του δ/ριου της Motor Oil ΕΛΛΑΣ στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων. Η Διώρυγα GAS έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω χερσαίου αγωγού (που θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου). Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης  132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο