ΔήμοιΠεριφέρεια

Παρουσία Βορίδη η σύσκεψη των Δημάρχων της Πελοποννήσου για τα απορρίμματα

Η πορεία της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίησή της, αλλά και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και με την συμμετοχή και των 26 δημάρχων από τους πέντε νομούς της Πελοποννήσου, την οποία συγκάλεσε στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις» ήταν το μήνυμα του περιφερειάρχη, ανοίγοντας την διαδικασία στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν επίσης το προεδρείο του ΦοΔΣΑ, εκπρόσωπος από την εταιρεία διαχείρισης, νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσιακοί της παράγοντες. Με τον υπουργό Εσωτερικών να σημειώνει ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τονίστηκε ότι σε δύο εβδομάδες θα εξεταστεί εκ νέου η πρόοδος στο θέμα των οφειλών ορισμένων από τους δήμους προς την «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου», εταιρεία που έχει αναλάβει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Ικανοποίηση στην Περιφέρεια

Ο Π. Νίκας, αποτίμησε θετικά την μέχρι τώρα λειτουργία στην Παλαιόχουνη της μονάδας διαχείρισης, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ως προς το θέμα των σκουπιδιών ήταν εμφανώς βελτιωμένη συγκριτικά με απαράδεκτες εικόνες από προηγούμενες περιόδους. Σε πλήρη λειτουργία, εξ άλλου, βρίσκονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στο Σπαθοβούνι και στο Αργος, ενώ όσον αφορά τους υπολειπόμενους ΣΜΑ, οι πρώτοι 7 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και προχωρούν, με τους άλλους 8 να έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι αρμοδίως και να εξελίσσεται η διαδικασία ομαλά.

Γνωστοποιήθηκε, παράλληλα, ότι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο η μεταβατική λειτουργία των δύο υπολειπόμενων μονάδων που προβλέπει η ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης -στην Σκάλα για την διαχειριστική ενότητα της Λακωνίας και στην Καλλιρρόη για την διαχειριστική ενότητα Μεσσηνίας και των αρκαδικών Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, με την τελευταία, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, να δίνει οριστική λύση στα οξυμένα προβλήματα των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι έχει παύσει η λειτουργία των παράνομων χωματερών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα υπογράψει την ανάκληση λειτουργία του μοναδικού νόμιμου ΧΑΔΑ, στο Ξυλόκαστρο.

Θεαματική η διαφορά

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης επισήμανε κι αυτός ότι είναι θεαματικά διαφορετική εικόνα στο ζήτημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε σχέση με όσα είχαμε ζήσει στο παρελθόν και κάλεσε τους συμπράττοντες -Περιφέρεια, ΦοΔΣΑ και δήμους- να συνδράμουν ώστε να συνεχιστεί ο σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και ότι η παρουσία του στη σημερινή σύσκεψη είναι «διευκολυντική», εξηγώντας ότι αναμένει να ακούσει τις σκέψεις και τις απόψεις των δημάρχων σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει -ιδιαίτερα όσον αφορά στην δυσκολία ορισμένων δήμων να καλύψουν την δαπάνη διαχείρισης- τονίζοντας ότι αν χρειάζεται το υπουργείο να κάνει κάτι, να μπορέσουμε να διευκολύνουμε ώστε να γίνει.

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση από την πλευρά των δημάρχων για το αυξημένο, λόγω της διεθνούς κατάστασης, ενεργειακό κόστος, ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα τους στηρίξει με συνολικά 100.000.000 ευρώ, τα πρώτα 50 από τα οποία θα αρχίζουν να πιστώνονται στους δήμους περί τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η τωρινή κυβέρνηση είναι αυτή που έχει στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερο από κάθε άλλη, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ως το “μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Τ.Α., με εκταμιεύσεις ως τώρα 250.000.000 ευρώ και με εγκρίσεις έργων ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Ο Μ. Βορίδης, εξ άλλου, έδωσε απαντήσεις σε θέματα σχετικά με τα προβλήματα των ΔΕΥΑ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη που υπάρχει και αναζητεί “νομικό εργαλείο” για να λύσει το ζήτημα αυτό.

Στον υπουργό, ο περιφερειάρχης επέδωσε εγχάραγμα με τον Πέλοπα, τον τόμο της ολοκληρωμένης μελέτης για την κλιματική προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου την οποία εκπόνησε σε συνεργασία μαζί της και για λογαριασμό της το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και άλλα συμβολικά δώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο