ΚορινθίαΠολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις εργασίες στην Διώρυγα Κορίνθου που ανοίγει την Δευτέρα

Επίσκεψη στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ με το σκάφος της Διώρυγας βρέθηκε μέσα στο κανάλι ΄που και ενημερώθηκε για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα έργα, παραδίδονται προσωρινά την προσεχή Δευτέρα, 4 Ιουλίου, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση μετά τις μεγάλες καταπτώσεις που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021. «Έχει γίνει μια σπουδαία δουλειά» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, διατυπώνοντας τα συγχαρητήριά του, σε όλους όσους «έχουν φέρει εις πέρας το πρώτο μέρος αυτής της πολύ σημαντικής παρέμβασης, σε ένα έργο-σύμβολο ταυτισμένο απόλυτα με τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως εδώ και 130 χρόνια, ουσιαστική παρέμβαση στην Διώρυγα της Κορίνθου δεν είχε γίνει. «Αυτό κάνουμε τώρα» συνέχισε, τονίζοντας πως η Διώρυγα «θα ανοίξει με απόλυτη ασφάλεια -όπως είχαμε δεσμευτεί- από τη Δευτέρα και για τους επόμενους τρεις μήνες, για να εξυπηρετήσει την καλοκαιρινή κίνηση».

Εντός του 2023 η ολοκλήρωση

Όμως, το κανάλι θα κλείσει ξανά από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς τότε αναμένεται η δεύτερη φάση της παρέμβασης. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να ανοίξει και πάλι το επόμενο καλοκαίρι, για τέσσερις μήνες, προκειμένου να εξυπηρετήσει την τουριστική κυρίως κίνηση, ενώ ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2023. «Τότε η Διώρυγα θα είναι απολύτως ασφαλής και θωρακισμένη για πολλές δεκαετίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, θέλησε όπως είπε, να ενθαρρύνει όλους τους αρμόδιους και το Υπερταμείο, «να εργαστούμε για το πως μπορούμε να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό τοπόσημο το οποίο, ήδη, δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες». Έτσι υποσχέθηκε πως θα εξετάσεις τι άλλες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και παράλληλα, η Διώρυγα να συνδιαστεί και με την ανάδειξη του πλούσιου αρχαιολογικού πλούτου ο οποίος υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. «Θα έπρεπε η Διώρυγα να μην είναι απλά ένα έργο το οποίο διευκολύνει την ναυσιπλοΐα, αλλά και από μόνη της να είναι ένας προορισμός επισκέψιμος ώστε να αναδείξει συνολικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας

Η τελική μελέτη αποκατάστασης, η οποία παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2021, προέβλεπε τη διενέργεια εργασιών σε δύο φάσεις:

  • Εργασίες αποφόρτισης των πρανών και καθαρισμό του καναλιού μέχρι τον φετινό Ιούλιο ώστε να λειτουργήσει η Διώρυγα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Λιμενικές εργασίες σταθεροποίησης της βάσης των πρανών, οι οποίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2022.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 32 εκατομμύρια ευρώ. Από την κυβέρνηση σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα διακοπής των διελεύσεων διασφαλίστηκαν όλες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού της εταιρείας, καθώς με την υποστήριξη του Υπερταμείου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή της καθώς και τραπεζικός δανεισμός.

«Παρεμβήκαμε τη στιγμή που έπρεπε, τελειώσαμε τις μελέτες σε πραγματικά χρόνο ρεκόρ, σε ένα πολύ δύσκολο έργο. Κάναμε πολλές μελέτες και γεωλογικές και γεωτεχνικές και υδραυλικές και λιμενικές μελέτες που για να γίνουν σε άλλα διαστήματα θα χρειαζόταν χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος υποδέχτηκε στον Ισθμό τον Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία των έργων, παρουσία μάλιστα και του Διευθύνοντος Συμβούλου της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ, Χρήστου Παναγιωτόπουλου και του επικεφαλής του εργοταξίου Νίκου Ασλανίδη, πάνω μάλιστα στον πλωτό σταθμό που πραγματοποιήθηκε στάση.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στον Ισθμό μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία και Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού περιβάλλοντος και Βουλευτής Κορινθίας, Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ., Κώτας Κόλλιας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Τάσος Γκολής και Χάρης Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, η Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για θέματα Χωροταξίας Μαριλένα Σούκουλη, επίσης ο Πρόεδρος της Διώρυγας Κορίνθου Α.Ε. Παντελής Παντελίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ανδρικόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο