ΚορινθίαΠεριφέρεια

Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

Στον χώρο όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου και εκεί πρόκειται να προχωρήσει η αναβάθμισή του με νέο, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και την κατασκευή κτηριακών υποδομών που θα φιλοξενήσουν το αμφιθέατρο και εκθεσιακό χώρο, βρέθηκαν ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Εμμανουήλ Πλειώνης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπου και υπέγραψαν την μεταξύ τους σύμβαση για το έργο.

Ως γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο με 4,3 εκατ. ευρώ για κτιριακές υποδομές όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά. Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 10,8 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αξιοποιήσουν την γνώση και την εμπειρία τους ακόμα περισσότερο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και επίσης βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Κώστας Κόλλιας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Σπύρος Βασιλάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Κόρκα, Τάσος Γκιολής και Χάρης Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Συκιωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, η σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μαριλένα Σούκουλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Οικονόμου, εκπρόσωποι της ερευνητικής\επιστημονικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία και την Πελοπόννησο ευρύτερα» ανέφερε ο Χρίστος Δήμας από το ορεινό χωριό της Κορινθίας. «Με συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, μετατρέπουμε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στο μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης» πρόσθεσε, ενώ παρατήρησε την εξαιρετική δουλειά, που όπως είπε, «γίνεται από την επιστημονική ομάδα, με διεθνή αναγνώριση, ειδικότερα στη παρακολούθηση των προσκρούσεων μετεωριτών στην επιφάνεια της Σελήνης». Ο κ. Δήμας τέλος, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια, «σε όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο αλλά και για το όραμα τους να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου για την διάχυση της επιστήμης σε μαθητές, φοιτητές επισκέπτες αλλά και στην τοπική κοινωνία της Κορινθίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο