ΕπιχειρείνΚορινθία

Να δουν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν Δήμαρχος και εκπρόσωποι των παραγωγών της Νεμέας

Σοβαρά προβλήματα έχουν επιφέρει στις καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας και οινοποιήσιμων ποικιλιών οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον πρόσφατο καύσωνα στην περιοχή της Νεμέας.

Αυτό τονίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ο δήμαρχος Νεμέας και οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου και του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για καταστροφή σε ποσοστό 100%.

Η επιστολή

Ο Δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, μαζί με τους προέδρους του Αγροτικού Συλλόγου και του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας κ. Καραμάνη και Μάζο, συνυπέγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, η οποία κοινοποιήθηκε στους Κορίνθιους βουλευτές, στον Περιφερειάρχη Παν. Νίκα και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η επιστολή έχει ως στόχο, όπως αναφέρουν και οι υπογράφοντες αυτή, να τονίσει τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και να τονιστεί η ανάγκη άμεσης παρέμβασης.

Η περιοχή της Νεμέας, αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και του καύσωνα που επικράτησε κατά το διάστημα 13 μέχρι και 27 Ιουλίου, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας αλλά και οινοποιήσιμων ποικιλιών. Επικαλούνται μάλιστα τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, αλλά και αρμοδίων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κορινθίας (ΔΑΟΚ), σύμφωνα με τις οποίες οι καταστροφές είναι μεγάλες και αγγίζουν σε μεγάλο ποσοστό το 100% καθώς.

Θυμίζουν δε πως οι θερμοκρασίες στο χρονικό διάστημα αυτό ξεπέρασαν τους 45ο  βαθμούς κελσίου, σύμφωνα και με το στατιστικό δελτίο καταγραφής από μετεωρολογικούς σταθμούς που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή και παρακολουθούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συνάντηση με τον Υπουργό

«Σε συνάρτηση με τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και τις ενεργειακές ανατιμήσεις δυστυχώς πλέον ο κίνδυνος της άμεσης επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, είναι  ήδη ορατός» αναφέρουν προς τον Υπουργό οι υπογράφοντες την επιστολή. Ζητούν άμεσες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, «κινητοποιώντας όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας». Τέλος, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν όσο το δυνατό συντομότερα μια συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, προκειμένου να του εκθέσουν την συνολική εικόνα του προβλήματος.

Συζήτηση την Παρασκευή

Στο μεταξύ, οι αγροτικοί σύλλογοι Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου – Βόχας, Στιμάγκας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κορίνθου, Άσσου, Λαλιώτη, Σουληναρίου, Πασίου – Κλημεντίου οργανώνουν  την Παρασκευή, 11 Αυγούστου και ώρα 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας (Ερμού 21 Κόρινθος), συζήτηση για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες-παραγωγοί της Κορινθίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πρόσκληση έχει σταλεί στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Κορίνθιους Υφυπουργούς Πολιτισμού Χρίστο Δήμα και Νίκο Ταγαρά, στους βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη (Ν.Δ.) και Γιώργο Ψυχογιό (ΣΥΡΙΖΑ), στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα και στον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Χάρη Βυτινιώτη, στους έξι Δημάρχους της Κορινθίας, στον Κορίνθιο αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ και στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κορίνθου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο