Κορινθία

Μητροπολίτης Κορίνθου. Τα παιδιά σήμερα δεν γνωρίζουν τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα

Στο γεγονός ότι τα νέα παιδιά γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και χαίρονται τις ημέρες αυτές, αλλά δεν γνωρίζουν τι εορτάζουμε τα Χριστούγεννα, παρατήρησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στην ομιλία του κατά την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη στο ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.

«Υπάρχουν βίντεο στην πατρίδα μας, που ερωτώνται μαθητές του Δημοτικού Σχολείου τι εορτάζουμε τα Χριστούγεννα και δεν ξέρουν τι να απαντήσου» είπε με παράπονο στην ομιλία του ο Μητροπολίτης. Όλα αυτά, σημείωσε, την στιγμή που υπάρχουν δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, τα οποία παρουσιάζουν τον Χριστιανισμό σε συνεχώς αυξανόμενη τάση παγκοσμίως

Όμως, συνέχισε ο Μητροπολίτης, «την ίδια στιγμή τα Θρησκευτικά δεν διδάσκονται πλέον στα σχολεία μας ούτε στα σπίτια και στις οικογένειες». Καταλήγοντας λοιπόν τόνισε πως επιβάλλεται μια πορεία από την αρχή και για αυτόν τον λόγο, συνέχισε, «η εκκλησία μας επαναλαμβάνει «Σήμερον γεννάται», «Σήμερον κρεμάται»… και πάντοτε ο Χριστός είναι παρών στην ζωή μας για να δίδει την χάρη Του, να μας ευλογεί και να μας σώζει διαλύοντας τα σκοτάδια της αγνωσίας και οδηγώντας όλους εμάς στην σωτηρία και στο να Τον «ποθούμε» περισσότερο».

Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Σε εορταστικό κλίμα με την παρουσία του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολή μας, στο ναό του Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο. Την εκδήλωση παρουσίασε ο π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, εφημέριος του ναού και υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Κορίνθου, ενώ την έναρξη της έκανε η παιδική και γυναικεία χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της Χριστίνας – Παταπίας Μήτρου. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου Αρχιμ. π. Ιωάννη Καραμούζη, με θέμα: «Η πορεία των Μάγων, πορεία προς την σωτηρία».

Ο Αρχιμανδρίτης, αναπτύσσοντας το θέμα του, έκανε έναν παραλληλισμό της πορείας των Τριών Μάγων προς τον «τεχθέντα Βασιλέα» με την πορεία του κάθε πιστού προς την σωτήρια συνάντησή του με τον Χριστό. Επεσήμανε ότι οι Μάγοι επέδειξαν αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που συνάντησαν, σταθερή και ακλόνητη πίστη για την γέννηση του Κυρίου μας και έγιναν αποδέκτες της φωτίσεως του Αγίου Πνεύματος, που τους κατέστησε ικανούς να κατανοήσουν ποιος είναι ο Βασιλεύς που γεννήθηκε, σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο.

«Αν ο Πιστός ακολουθήσει τα ίδια βήματα, ο Θεός θα τον κατευθύνει στην οδό Του και η καρδιά του θα γίνει το σπήλαιο, μέσα στο οποίο γεννάται ο Χριστός. Με αυτά τα βήματα η ύπαρξη του πιστού μεταβάλλεται σε έναν μικρό Χριστό, που τον περιφέρει μέσα στην καθημερινότητα του κοινοποιώντας Τον στους άλλους ανθρώπους, όχι για να του πουν μπράβο αλλά γιατί ο ίδιος έχει Χριστοποιηθεί και ο τρόπος που σκέφτεται, μιλάει και ζει είναι σύμφωνα με τον Χριστό και το θέλημά Του» ανέφερε ο ομιλητής.

Με Χριστουγεννιάτικους ύμνους

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, η χορωδία «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος», απέδωσε Χριστουγεννιάτικους ύμνους, υπό την διεύθυνση του χοράρχη Βασίλη Κουφογιάννη, προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας.

Την όμορφη εορταστική εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, εμφανώς ενθουσιασμένος για την άριστη απόδοση των ψαλλομένων ύμνων από την παιδική και γυναικεία χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και την χορωδία των ιεροψαλτών, αλλά και συγκινημένος με την «πορεία των Μάγων» όπως μας την δίδαξε, με την μεστή θεολογικών νοημάτων ομιλία του, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου. Αναφέρθηκε ακόμα στην γνωριμία του με τον π. Ιωάννη Καραμούζη, που ξεκινά από τον καιρό που αυτός ήταν μικρό παιδάκι και μαζί με την οικογένειά του επισκέπτονταν την εκκλησία στην Χαλκίδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο